Tudomány

Anyai ágon öröklődött a hatalom az ősi népcsoportnál

24.hu
24.hu

2017. 02. 22. 11:09

Kutatók egy csoportja DNS-analízis, illetve szénizotópos kormeghatározás segítségével megállapította, hogy az ősi társadalomban a hatalom női ágon öröklődött.
Korábban a témában:

A régészeti lelőhelyek elemzésekor sokszor nehéz megállapítani, hogy az érintett kultúrában ki is volt a vezető – már ha létezett egyáltalán hierarchikus tagolódás az adott társadalomban.

Most régészek és antropológusok egy csoportja DNS-analízis és szénizotópos kormeghatározás kombinálásával sikeresen rekonstruálta egy dinasztia rokoni szálait egy, az Új-Mexikó területén azonosított pueblo népnél. Az elemzés alapján a vizsgált 300 év alatt anyai ágon öröklődött a hatalom.

Douglas J. Kennett, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója szerint bár az érintett csoport nem feltétlenül élt államszintű társadalomban, mégis elég valószínű, hogy a kultúra egyes tagjai nem voltak egyenlőek.

A pueblók ősi lakhelyén, a Chaco-kanyonban feltárt kultúrát a múltban számtalan módon leírták már, a teljesen egalitárius, uralkodó nélküli társadalomtól kezdve egészen a szervezett királyságig. A szakértők az új adatok miatt most úgy vélik, a csoport hierarchikusan szerveződött, a hatalom pedig anyai ágon öröklődött.

A legtöbb, feliratokat nem tartalmazó lelőhelyen csupán a sírmellékekből – azaz a sírokban talált tárgyakból – lehet következtetni a vizsgált kultúra társadalmi szerkezetére. Minél gazdagabb egy sír anyagi forrásanyaga, a nyughelyben elhelyezett személy annál meghatározóbb volt az adott társadalomban.

A pueblók esetében azonban eddig meglehetősen kevés, tárgyakban gazdag sírt tártak fel. Az a néhány mellékletben bővelkedő nyughely – összesen 14 -, melyet eddig azonosítottak, még az 1890-es években, a Pueblo Bonito nevű lelőhelynél került elő.

Adam Watson, az Amerikai Természettudományi Múzeum régésze szerint a szakértől egy ideje már gyanítják, hogy a Pueblo Bonitó-i sírokban igen fontos embereket temettek el, mivel a kultúrában nagyon ritkán találni ilyen gazdag nyughelyeket. Eddig azonban nem sikerült meghatározni az egyes személyek rokoni kapcsolatait.

Az új tanulmány most rámutatott: a sírokat tartalmazó építmény egy kripta volt, melyet a kultúra egy meghatározó dinasztiájának alakítottak ki.

A hatalom alapja: a nő

A legkorábbi nyughelyben egy negyvenes éveiben meghalt férfit azonosítottak, aki jelentős személy lehetett, mivel sírja elképesztően gazdag volt – 11 000 türkiz- és 3 300 kagyló gyöngyöt tartalmazott. Később a sír fölé fából építettek emeleteteket, mindegyikbe újabb és újabb személyek kerültek – 300 év alatt így alakult ki a további 13 kamra.

A kutatók először szénizotópos kormeghatározással állapították meg a maradványok korát, ezután jött az ötlet, hogy megvizsgálják, volt-e rokoni kapcsolat az egyes személyek közt?

A DNS-elemzés kimutatta, hogy az itt eltemetettekben mind megvolt ugyanaz a mitokondriális genom (mtDNS). Mivel az mtDNS kizárólag anyai ágon öröklődik, a szakértők nem csak arra következtethettek, hogy a kriptában azonosított személyek rokonok voltak, hanem arra is, hogy a hatalmat anyai ágon adta tovább a dinasztia.

A kutatókat igencsak meglepte az eredmény, ezért ellenőrző vizsgálatot végeztek. Később újabb analíziseket is futtattak, ezekkel pedig konkrét rokoni kapcsolatokat – például nagyanya-unoka viszonyt – is sikerült azonosítaniuk.

Először mondhatjuk azt, hogy egyetlen rokonsági csoport uralta Pueblo Bonitót, több mint 300 éven át

– állapította meg Stephen Plog, a Virginia Egyetem régésze.

A Pueblo Bonitó-i dinasztia. A vörös vonal az anyai leszármazást, a kék csillagok az anya-lánya, illetve nagyanya-unoka kapcsolatot mutatja. Ábra: T. Harper; Kennet et al. Nature Communications

Az új kutatás remélhetőleg segít megérteni Amerika egyik legrejtélyesebb csoportjának, a chacói kultúra múltját.

(Pennsylvania State University)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.