Tudomány

Városnyi jégdarab szakadt le az Antarktiszról

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Larsen C-selfjég nevű jégtömeg le fog válni az Antarktikáról. A 2015-ös hatalmas leszakadás után ugyanis újabb, kisebb töredezések jelentek meg.

Újabb nagyobb jégtömb döntött úgy a közelmúltban, hogy elhagyja az Antarktiszt, és önálló, rövid kalandba kezd. A Föld déli krioszférájának – azaz nagy tömegű hó- és jégállományának – egyik legfontosabb eleméről, a Pine Island-gleccserről szakadt le az a darab, amely hamar el is olvadt.

A bolygó számára fontos gleccser 2014-ben kezdett el széttöredezni, és azóta igen drámaivá vált a helyzete. A közelmúltban egy meglehetősen nagy terület szakadt le, amely nagyjából akkora volt, mint Manhattan. Elég nehéz felfogni, mekkora tömegről is van szó.

A gleccser egy hatalmas jégtáblán található, emiatt nem a szárazföld felett helyezkedik el, hanem a vízen lebeg. Éppen ezért elszabadulása közvetlenül nem fog a tengerszint emelkedésével járni, igaz, így is óriási hatással lesz a helyi hó- és jégtakaróra.

Mivel a selfjegek a szárazföldet befedő gleccsereket és jégdarabokat védik, így eltűnésükkel veszélybe kerülhetnek a belső területek.

A selfjegek darabolódása viszonylag lassú folyamat, amely – többek közt – az éghajlatváltozáshoz is kapcsolódik, és közvetett módon a tengerszint emelkedéséhez vezet. Bár a jelenség meglehetősen látványos, igencsak elkeserítő belegondolni, milyen hatásokat vált ki.

A legújabb képeket a NASA különböző földfigyelő műholdjai, így az Operational Land Imager (OLI), a Landsat 8 és a Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) készítették, január 24. és 26. között. Ezen időszak alatt a Pine Island-gleccser elülső vége teljesen leszakadt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy hasonló történt a területen. A legnagyobb jégtömb még 2015-ben vált le a gleccserről, az akkor elszabadult darab nagyjából tízszer akkora volt, mint a mostani.Ian Howat, az Ohiói Állami Egyetem gleccserkutatója szerint a legújabb leszakadás egy korábbi, nagyobb esemény “utórengése” lehetett. A szakértő úgy véli, a leválásokat a jégtakaróban megfigyelhető gyengülések okozzák – a 2015-ös jelenséget például a belső jégrétegen kialakult repedés váltotta ki.

Kutatók egy csoportja még 2004-ben jutott arra, hogy az Antarktika legnagyobb selfjege, a nagyjából 50 000 négyzetkilométeres Larsen C fel fog darabolódni. 2016-óta egyre több jégleválás bizonyítja ezt az elképzelést.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik