Tudomány

Vízalatti vulkánkitörést figyeltek meg Tonga egyik szigeténél

Vízalatti vulkánkitörés történt Tongatapu, a Polinéziában található Tonga fő szigete mellett. A NASA műholdas felvételén az látható, hogy a tűzhányó egy új, türkizkék szigetet kezd el kialakítani.

Murray Ford, az Aucklandi Egyetem tengerparti geológusa épp egy fiatal tongai szigetet ábrázoló, a Landsat 8 műhold által készített felvételeket elemzett, amikor észrevette a türkiz foltot az óceánban. A szakértő megállapította, hogy a különös objektum egy aktív vízalatti tűzhányó nyoma. A vulkáni kilövellés nagyjából 33 kilométerre található Tongataputól.

A NASA szerint a különös árnyalatú foltot vízalatti kitöréssel felszabaduló gázok, kőzetek és folyadékok hozzák létre.

A területről készült egyéb felvételek alapján a szakértők úgy gondolják, a tűzhányó január 23-án tört ki.

Martin Jutzeler, a Tasmaniai Egyetem geológusa szerint a vulkán pár napig még eregetheti magából a különböző anyagokat, ezért egy átmeneti sziget fog kialakulni.

A vulkanikus sziget ugyanakkor könnyen erodálódhat a hullámverés miatt

– tette hozzá a kutató.

A vízalatti kitörések viszonylag gyakoriak Tonga szigeteinél, mivel a régió az úgynevezett Tonga-Kermadec vulkáni ív területére esik, amely a Cirkumpacifikus-hegységrendszer – azaz a Tűzgyűrű – része. Ezen a területen több tektonikus lemez is találkozik, éppen ezért gyakoriak errefelé a földrengések és igen jelentős a vulkáni aktivitás.

A NASA szakértői szerint a most azonosított folt feltehetőleg a “Tengeralatti vulkán 3″-ként emlegetett tűzhányóból származik, amely az elmúlt bő egy évszázad során ötször, 1911-ben, 1923-ban, 1970-ben, 1990-ben és 2007-ben tört ki.

Bár az aktivitás a tengerben zajlik, a NASA mégis figyelmeztetett, hogy a tűzhányó tevékenysége veszélyeztetheti a közelében elhaladó hajókat. A kitörésekkel ugyanis habkő jön létre, a könnyed és porózus kőzet a felszínre úszva pedig eltömítheti a járművek motorjait.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik