Tudomány

Telihold, holdfogyatkozás és egy üstökös – érdemes lesz pénteken sokáig fennmaradni

Telihold, holdfogyatkozás és egy halványzöld fényű üstökös. Ezeket láthatja az, aki nem fekszik le korán péntek éjszaka. Reméljük, tiszta lesz az égbolt.

Telihold akkor látható, amikor a Föld nagyjából a Nap és a Hold közé esik. Előfordul azonban, hogy bolygónk pontosan a két égitest közé kerül, ekkor figyelhető meg a holdfogyatkozás. Ilyenkor a Föld blokkolja a Nap irányából érkező fény egy részét, így a Hold elszíneződik, pereme körül pedig ködös árnyék bontakozik ki.

A kettő viszonylag ritkán figyelhető meg egyetlen éjszaka alatt, a közeljövőben azonban lesz lehetőségünk megcsodálni.

Magyarországon teliholdat legközelebb február 10-én, nagyjából 11:30-tól figyelhetünk meg. Megközelítőleg tíz perccel később kezdődik majd meg a fogyatkozás, amikor az égitest belép a Föld külső árnyékába. A Hold így fokozatosan elhalványul majd, kissé a színe is változni fog.

Mivel a folyamat igen lassú, akár két órába is telhet, mire érzékelhető lesz a Hold északi harmadán az elsötétedés.

Nagyjából három és fél órával a fogyatkozás megkezdése után végül az égitest kilép az árnyékból, ezzel pedig visszakapja eredeti színét.

A Holdnál látható különlegesség azonban nem minden, amiben az égbolt szerelmesei gyönyörködhetnek majd – már ha bírják az éjszakázást. Szombaton, hajnali fél öt körül ugyanis egy üstökös, a 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková fogja megközelíteni a Földet – igaz, így is nagyjából 12 430 000 kilométer választja majd el tőlünk. Mivel az égitest viszonylag messze fog járni, a zöldes fényű objektum szabad szemmel nem lesz látható, egy jobb távcsővel vagy teleszkóppal azonban észrevehetjük a nyugati égbolton.

Ha valakinek nincs meg a megfelelő eszköze a megfigyeléshez, nem kell aggódnia. A Slooh-nak hála ugyanis lesz élő közvetítés, mind a holdfogyatkozásról, mind az üstökös megjelenéséről.

A Hold változását magyar idő szerint péntek este fél 12-től, míg az üstökös mozgását szombat fél 5-től követhetjük majd nyomon az alábbi közvetítéseken:

 

(Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik