Tudomány

Több száz különös, ősi alakzatot találtak Amazóniában

Kétezer évvel ezelőtt az amazóniai emberek furcsa alakzatokat alakítottak ki a földben. A szakértők egyelőre nem tudják, miért is hozták létre a geoglifákat.

A furcsa alakzatokat egy brit és brazil szakértőkből álló kutatócsoport fedezte fel a Brazília északnyugati területén található Acre államban. A geoglifákat több évszázadon át takarták a fák, egészen addig, amíg a modern erdőirtásnak köszönhetően elő nem bukkantak.

A több mint 450 azonosított alakzat funkciója még kérdéses. A régészek nem tartják valószínűnek, hogy a nyomok települések maradványai lennének, mivel a feltárások során csak igen kevés tárgyi emlék került elő. A legesélyesebb jelenleg az, hogy a különös struktúrákat csak alkalmanként használták, talán rituális célokra.

A nagyjából 13 000 négyzetkilométeren elterülő geoglifaegyüttes felfedezése rámutatott: az őserdő egyáltalán nem olyan érintetlen, mint ahogy eddig hittük.

Jennifer Watling, a São Paulo-i Egyetem régésze és az ásatások vezetője a kutatás alatt még az Exeteri Egyetem PhD hallgatója volt. A szakértő úgy gondolja, a tény, hogy az alakzatok évszázadokon át rejtve voltak, ellentétes azzal az elképzeléssel, mely szerint az Amazonas-medence erdeje egy érintetlen ökoszisztéma.

A kutatók éppen ezért utána akartak járni, hogy miként is festhetett a környezet kétezer évvel ezelőtt. A szakértők arra voltak kíváncsiak, mennyire volt erdős a terület a geoglifák létrehozásának korában, illetve mennyire alakíthatták át a tájat az emberek.

A kutatók ezért a minták begyűjtése után nagyjából hatezer évnyi vegetációs alakulást és tűzesetet rekonstruáltak két alakzat környékén. Az elemzés kimutatta, hogy a korabeli emberek komoly bambuszirtást végeztek, a geoglifák kialakításához pedig kisebb, átmeneti tisztásokat hoztak létre.

Geoglifák Amazóniában Kép: Edison Caetano
Geoglifák Amazóniában Kép: Edison Caetano

Figyelemreméltó, hogy az ősi civilizáció ahelyett, hogy nagyobb fás területeket égetett volna fel, inkább úgy alakította át környezetet, hogy a gazdaságilag értékes fákra összpontosított. A szakértők rájöttek, hogy a korabeli speciális erdőgazdálkodás nyomai ma is megfigyelhetőek a helyi erdők biodiverzitásán.

Watling szerint elemzésük rámutatott: az utóbbi években zajló nagymértékű és tartós fakivágáshoz hasonló irtás nem zajlott a korszakban, ehelyett sokkal észszerűbb átalakításokat végeztek.

A kutató hozzátette, felfedezésük az őslakosok találékonysága mellett azt is bemutatta, hogy mennyire fontos lenne napjainkban az ősi népcsoport eljárásához hasonló alternatívát találni.

(University of Exeter, Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik