Tudomány

Ókori gyermekek lábnyomait őrzi a Nílus-deltánál feltárt gödör

A Thébában feltárt sír után újabb ókori egyiptomi lelet felfedezéséről számolhatunk be. Ezúttal a mai Qantir, azaz az egykori Per-Ramszesz területén azonosítottak egy hatalmas épületkomplexumot.

Per-Ramszesz ősi városa II. Ramszesz fáraó uralkodása alatt a birodalom központja volt. A hildesheimi Roemer és Pelizaeus Múzeum régészei a romváros területén kutatva egy óriási épületkomplexumot, valamint egy gyermekek lábnyomát őrző habarcsgödröt fedeztek fel.

Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma alá tartozó Ókori Egyiptomi Régiségek Osztályának szakértője, Mahmoud Afifi “valóban monumentálisnak” írta le a 200-szor 160-méteres épületegyüttest.

A kutatók úgy gondolják, a romok egy palota vagy egy templom maradványai lehetnek.

Henning Franzmeier, az ásatások vezetője szerint az elmúlt években a régészek számtalan mágneses vizsgálatot végeztek, hogy feltérképezzék az ősi város szerkezetét. Így sikerült megtalálni a most feltárt építményt is. Az ásatások helyszínét végül nem csupán a régészeti lehetőség miatt választották ki, hanem azért is, mert a terület közel található Qantir határához, a falu gyors terjedése pedig veszélyezteti a még fel nem fedezett kincseket.

Franzmeier csapata a vizsgálatok során egy 200 négyzetméteres területet ásott fel. A munkálatok elsődleges célja az volt, hogy megtalálják a komplexum bejáratát, amely a jelek szerint nem teljesen ott van, ahol a szakértők elvárták, hanem valahol az északnyugati sarokban.

A kutatók távolabb egy kisebb árkot is kialakítottak, abban a reményben, hogy felfedezhetik a monumentális építményt körbevevő falat.

Franzmeier szerint igen ígéretes leletek kerültek elő. A kutató hozzátette, hogy elég volt néhány centimétert leásniuk, és máris a fáraók korából származó tárgyakba botlottak.

A csapat egyelőre nem ásott elég mélyre ahhoz, hogy rekonstruálja az épületet. Az mindenesetre már kiderült, hogy a komplexumot több fázisban alakították ki, a falak nem egyidejűek.

A szakértők egy legalább 2,5-ször 8 méteres vermet is azonosítottak, melynek habarcsos alja tökéletesen megőrizte néhány korabeli gyermek lábnyomát. Sőt, a gödörben egy festett vakolat töredékeit is megtalálták.

Egyelőre nem sikerült felismerni a motívumokat, de biztosak vagyunk benne, hogy nagyméretű, többszínű falfestménnyel van dolgunk

– állapította meg Franzmeier.

A töredékeket a kutatók megtisztították és eltávolították a verem aljáról. A következő ásatási szezon célja a gödörben maradt darabkák felkutatása, megőrzése és rekonstrukciója lesz.

Habarcsos verem Qantirnál
Habarcsos verem Qantirnál

(Ahram Online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik