Tudomány

Jöhet a férfi fogamzásgátló gél

A fogamzásgátló gélt 100 százalékos hatékonysággal tesztelték majmokon. A kutatók szerint a szer egy nap a vazektómia legjobb alternatívája, és így a legmegbízhatóbb hosszú távú megoldás lehet majd.

A Vasalgel nevű készítményt korábban nyulakon próbálták ki, nemrég pedig a rhesusmajmokon végzett kísérlet is befejeződött. A Basic and Clinical Andrology-ban megjelent tanulmány szerzői bíznak benne, hogy géljük egy nap a vazektómia alternatívájává válhat majd.

A szer egy nem mérgező és nem hormonális készítmény, melyet az ondóvezetékekbe fecskendeznek be. A gél feltölti a vezetékek belső üregeit, egyfajta gátat hozva létre a sperma előtt. A korábbi, nyulakon végrehajtott teszt bebizonyította, hogy a gél ultrahang segítségével feloldható, így a beavatkozás nem okoz végleges meddőséget.

Catherine VandeVoort, a Kaliforniai Nemzeti Főemlőskutató Központ szakértője és az új tanulmány vezető szerzője szerint a Vasalgel azért lehet jó megoldás, mert a vazektómiával ellentétben sokkal könnyebben visszafordítható.

Bár a vazektómiát is vissza lehet fordítani, az eljárás technikailag igen kihívást jelentő, és a pácienseknek a visszafordítás után gyakran nagyon alacsony lesz a termékenységi szintje

– tette hozzá a kutató.

Az új teszthez a szakértők 16 rhesusmajmot választottak ki – az állatok közül 10-nek már volt utódja. A beavatkozás után az élőlényeket alaposan megvizsgálták, és csak azután engedték vissza termékeny nőstényekkel teli csoportjaikba, miután meggyőződtek róla, hogy egészségesek.

A nagyjából 6 hónapig tartó párzási időszak alatt a kutatók folyamatosan ellenőrizték a majmokat. Ezen időszak alatt egyetlen nőstény sem esett teherbe, pedig normál körülmények közt az egészséges, érett nőstényeknél 80 százalékos a terhességi arány.

Jelenleg a férfiak számára két biztonságos megoldás létezik a fogamzásgátlásra: az óvszer, illetve a vazektómia. Igaz, az utóbbi időben rengeteg új technikával kísérleteznek, például a spermiumok biológiai módosításával. A férfi fogamzásgátlók kifejlesztése előtt komoly akadály, hogy az efféle szerek depressziót és hormonális zavarokat okozhatnak – meglepő módon a női készítmények létrehozásánál ritkán beszélnek efféle, igenis létező problémákról.

A Vasalgel azonban nincs hatással magukra a spermiumokra, így a mellékhatásoktól sem kell tartani. Ez pedig újabb érv lehet a szer használata mellett.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik