Tudomány

A békák nyálas nyelve a természet egyik legpusztítóbb fegyvere

24.hu
24.hu

2017. 02. 02. 17:57

Lehet, hogy a békák nem tűnnek nagy koponyáknak, de a szájuk tele van trükkökkel. Nyelvükkel a pislogásnál is gyorsabban csapnak le, hatalmas erővel sújtva áldozatukra. A kutatók most azt elemezték, mitől olyan ragacsos az élőlények nyelve?
Korábban a témában:

A vizsgálat kimutatta, hogy a békák nyála igen egyedi, ugyanis képes megváltozni a tulajdonságait a kétéltű támadása közben. Mielőtt a nyelv eltalálná a célpontot, a folyadék vékony rétegű és vizes, becsapódáskor azonban az anyag bevonja a rovar testén található hasadékokat, és ezzel sűrűvé és ragadóssá válik. Nyelés előtt a nyál ismét folyós lesz.

Az egyedi állapotváltozása alapján a béka nyála egy nemnewtoni folyadék.

Hasonló anyag a puding vagy a ketchup is, melyekben ugyan lassan el tudnak süllyedni a testek, ha viszont az ember gyorsan és nagy erővel csap le rájuk, olyan, mintha betonba ütne. A békák nyála azonban épp fordítva működik.

Amikor a béka ostorszerű nyelve lesújt, a sebességtől a felszínén található folyadék elvékonyodik. A becsapódás után a nyál mozgása is lelassul és a mézére emlékeztető halmazállapotot vesz fel, melyben csapdába esik a zsákmány. A szájban aztán az ismét folyékony nedvből a rovar kicsusszan.

Igaz, nem csupán a nyál miatt hatékony fegyver a békák nyelve. A szerv ugyanis kivételesen puha is – majdnem olyan lágy, mint az agyvelő. Az egyedi nyállal kombinálva a puha nyelv ötvenszer ragadósabbá válik, mint a legjobb ember alkotta ragasztó.

A szerv ráadásul igen erős is: ahogy nyúlik, rugóként tárolja el az energiát. Alexis Noel, a Georgiai Technológiai Intézet kutatója és az új tanulmány vezető szerzője szerint a testrész gyakorlatilag úgy működik, mint a bungee jumpingál használt kötél.

Ahogy visszahúzódik a szájba, deformálja magát, folyamatosan tárolva a rugalmas szövetekben a felhasznált intenzív erőket, szétoszlatva azokat belső csillapításra

– tette hozzá a szakértő.

A kutatás, amellett, hogy szórakoztató volt, sokat segíthet az új mesterséges ragasztók kifejlesztésében.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.