Tudomány

A békák nyálas nyelve a természet egyik legpusztítóbb fegyvere

24.hu
24.hu

2017. 02. 02. 17:57

Lehet, hogy a békák nem tűnnek nagy koponyáknak, de a szájuk tele van trükkökkel. Nyelvükkel a pislogásnál is gyorsabban csapnak le, hatalmas erővel sújtva áldozatukra. A kutatók most azt elemezték, mitől olyan ragacsos az élőlények nyelve?
Korábban a témában:

A vizsgálat kimutatta, hogy a békák nyála igen egyedi, ugyanis képes megváltozni a tulajdonságait a kétéltű támadása közben. Mielőtt a nyelv eltalálná a célpontot, a folyadék vékony rétegű és vizes, becsapódáskor azonban az anyag bevonja a rovar testén található hasadékokat, és ezzel sűrűvé és ragadóssá válik. Nyelés előtt a nyál ismét folyós lesz.

Az egyedi állapotváltozása alapján a béka nyála egy nemnewtoni folyadék.

Hasonló anyag a puding vagy a ketchup is, melyekben ugyan lassan el tudnak süllyedni a testek, ha viszont az ember gyorsan és nagy erővel csap le rájuk, olyan, mintha betonba ütne. A békák nyála azonban épp fordítva működik.

Amikor a béka ostorszerű nyelve lesújt, a sebességtől a felszínén található folyadék elvékonyodik. A becsapódás után a nyál mozgása is lelassul és a mézére emlékeztető halmazállapotot vesz fel, melyben csapdába esik a zsákmány. A szájban aztán az ismét folyékony nedvből a rovar kicsusszan.

Igaz, nem csupán a nyál miatt hatékony fegyver a békák nyelve. A szerv ugyanis kivételesen puha is – majdnem olyan lágy, mint az agyvelő. Az egyedi nyállal kombinálva a puha nyelv ötvenszer ragadósabbá válik, mint a legjobb ember alkotta ragasztó.

A szerv ráadásul igen erős is: ahogy nyúlik, rugóként tárolja el az energiát. Alexis Noel, a Georgiai Technológiai Intézet kutatója és az új tanulmány vezető szerzője szerint a testrész gyakorlatilag úgy működik, mint a bungee jumpingál használt kötél.

Ahogy visszahúzódik a szájba, deformálja magát, folyamatosan tárolva a rugalmas szövetekben a felhasznált intenzív erőket, szétoszlatva azokat belső csillapításra

– tette hozzá a szakértő.

A kutatás, amellett, hogy szórakoztató volt, sokat segíthet az új mesterséges ragasztók kifejlesztésében.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.