Tudomány

Ez a kővéset lehet Európa első grafikus alkotása

Egy antropológusokból álló nemzetközi csapat találta meg azt a 38 000 éves vésetet, melyet egy délnyugat-franciaországi sziklamenedékben alakítottak ki. A szakértők úgy gondolják, az ábrázolás Nyugat-Eurázsia egyik első grafikai alkotása lehet, így sokat segíthet a korszak emberi természetének megértésében.

Randall White, a New York Egyetem antropológusa szerint a felfedezés új fényt vet arra a művészeti és díszítési mintázatra, amely az Európában nyugati és északi irányba terjeszkedő korai emberekre volt jellemző. White csapatával a franciaországi Vézère-völgyben végzett ásatásokat – a területről korábban számtalan őskori emlék került már elő.

A szakértők szerint a most felfedezett alkotás az aurignaci kultúrához tartozott, amely nagyjából 40-26 000 évvel ezelőtt létezett. Ábri Blanchard-nál, az újonnan megtalált véset lelőhelyénél korábban egy másik kőtábla is előkerült, melyen egy sor ponttal körülvett bölény, vagy vadtehén komplex ábrázolása látható.

White társaival 2011-ben kezdte meg a lelőhely módszeres feltárását, az új grafikát 2012-ben találták meg, igaz, a leletet bemutató tanulmány csak a közelmúltban jelent meg.

A szakértő úgy gondolja, hogy az alkotás segíthet megérteni a korabeli emberek életét, gondolatait és az általuk létrehozott társadalmat. Miután őseink megérkeztek Afrikából és letelepedtek Nyugat- és Közép-Európában, eleinte egységes grafikai mintákat használtak, melyekből aztán egyedi, más-más régiókra jellemző stílusok alakultak ki.

Ez a rendszer jól passzol azokhoz a társadalomföldrajzi modellekhez, melyek a művészeti és személyes díszítési mintákat a regionális, csoportos és egyéni szinten jelentkező társadalmi meghatározás jeleinek tekintik

 – tette hozzá a kutató.

Ábri Blanchard és rokonlelőhelye, Ábri Castanet környékét White csapata már korábban feltárta. A lelőhelyek azért kiemelten fontosak, mert a tudósok úgy gondolják, a területen találhatóak meg Eurázsia legkorábbi modern embertől származó szimbólumokkal ellátott tárgyai. A környékről az évek során több száz személyes dísztárgy került elő, többek közt áttört állati fogak és kagylók, elefántcsont és zsírkő gyöngyök, illetve mészkőtáblákon kialakított metszetek és festések.

(Phys.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik