Tudomány

Jól nézd meg: ez lehet a ma ismert legősibb felmenőnk

24.hu
24.hu

2017. 01. 31. 10:58

Egy új tanulmány szerint az 540 millió éves porszem nagyságú, végbélnyílás nélkül élő teremtény a ma ismert legrégebbi ősünk.
Korábban a témában:

Az 540 millió éves zsákszerű élőlény maradványait Kína középső területén fedezték fel. A teljesen újszerű jövevény a Saccorhytus coronaries tudományos nevet kapta, amely a faj mellett egy teljesen új nemzetséget is jelöl. Az élőlényt a most kialakított Saccorhytidae családba sorolták be – a saccus a latin zsák szóra, míg a rhytis a görög ráncra utal.

S. coronaries ovális teste és hatalmas szája alapján az újszájúak – a többek közt a gerinceseket, így az embert is magába foglaló csoport – tagja volt.

Simon Conway Morris, a Cambridge-i Egyetem szakértője és az új tanulmány szerzője szerint az élőlény az újszájúak korai képviselőjeként számtalan más, ma is élő faj őse lehet, többek közt a miénk is.

Szabad szemmel a fosszíliák, melyeket tanulmányoztunk, apró fekete szemcséknek tűnhetnek, de a mikroszkóp alatt a részletesség szintjétől leesik az ember álla

– állapította meg a kutató.

Első ránézésre a S. coronaries valóban nem úgy néz ki, mintha a rokonunk lenne. A nagyjából 1 milliméter hosszú élőlény a tenger fenekén található homokszemek közt élhetett a kambrium korszaka alatt.

Bár a faj szájnyílása testéhez képest aránylag nagy volt, a jelek alapján ősünknek nem volt végbélnyílása.

Conway Morris szerint így az élőlényből a melléktermékek a szájszervén keresztül távozhattak.

Ez lehet a közös ős

Az újszájúak legkorábbi ismert leletei nagyjából 520-510 millió évesek, abból az időszakból származnak, amikor már el is kezdtek gerincesekké, tengeri zsákállatokká, tüskésbőrűekké és félgerinchúrosokká alakulni. A sokszínű élőlények közös ősének leírása éppen ezért komoly kihívás volt a tudósoknak.

A most felfedezett mikrofosszíliák azonban sokat segítettek. A szakértők elektronmikroszkópos és komputertomográfiás vizsgálattal elemezték a maradványokat, így állítottak össze egy általános képet a faj egy egyedéről.

Dzian Han, a kínai Északnyugati Egyetem szakértője szerint hatalmas mennyiségű mészkövet – mintegy 3 tonnányit – kell még átnézniük, de az eddig előkerült nyomok alapján így is sok kérdést tudtak megválaszolni – többek közt azt, hogy a felfedezett faj feltehetőleg nem egy korai tüskésbőrű, hanem még annál is primitívebb létforma volt.

Az elemzések azt mutatták, hogy a S. coronariesnek kétoldalúan szimmetrikus teste volt, ezt a jellegzetességet később leszármazottai is örökölték. Az élőlénynek rugalmas, vékony bőre lehetett, ami arra utal, hogy voltak izmai, melyek talán a vízben való mozgást vagy a táplálkozást segítették.

Az élőlény szájánál található kúpszerű szerkezetek feltehetőleg azt a célt szolgálták, hogy eltereljék vizet, így a folyadék nem került be a jövevény szervezetébe. A kutatók úgy gondolják, ez a struktúra lehet a kopoltyúk korai őse.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.