Tudomány

Lenyűgöző kincseket találtak egy Duna-parti vaskori sírban

24.hu
24.hu

2017. 01. 27. 11:18

Kutatók egy csoportja Németországban, a Duna partján fedezett fel egy vaskori sírt, melyből valódi kincsek: arany-, bronz- és borostyánékszerek került elő.
Korábban a témában:

A dísztárgyak egy nagyjából 40-50 éves nő csontváza mellől kerültek elő. A régészek szerint a nő a mai Dél-Németország területén élő kelták felső osztályához tartozott, valamikor az időszámítás előtti 7-6. század fordulóján élt.

A népcsoport egyik legfontosabb lelőhelye a Heuneburg nevű földvár, melynek tövében több temető is található.

Dirk Krausse, a kutatáson dolgozó régész szerint a sírban egy megkövesedett tengeri sün és egy ammonitesz – azaz egy kihalt tengeri puhatestű – maradványait is megtalálták. Ez alapján igen valószínű, hogy a vaskori nő papi feladatokat látott el.

A most feltárt nyughely környékén több sírt is felfedeztek már a szakértők, ezeket azonban korábban mind kifosztották – sok esetben a sírrablók alagutakat ástak az egyes kripták közt, sorra dúlva fel a nyughelyeket. Az újonnan megtalált sír azonban rendkívül jó állapotban van, a korszakból egyetlen ilyen ép sírbolt sem került még elő.

Egy helyi gazda bukkant rá

A környék lakói évszázadok óta tudják, hogy a Dunától nem messze magasodó Heuneburg közelében ősi lelőhely található. A városállam a 7. század során emelkedett fel, de még az 5. században, Hérodotosz korában is működött – Krausse szerint a híres görög történetíró említést is tett a településről egy művében.

A modern ásatások azonban csak 1950-ben kezdődtek meg, igaz, az összes helyi leletet ekkor sem sikerült feltárni.

2005-ben egy helyi gazda épp a földjein dolgozott, amikor egy sírra bukkant, benne pedig egy díszes aranybrossra. A Bettelbühl nekropolisz területén felfedezett nyughelyben egy 2-4 éves gyermek, feltehetőleg egy lány maradványait találták meg később a régészek. Sőt, a sír mellett nem messze egy fából készült kamrát is azonosítottak.

Hogy megóvják a nagyobb kriptát a mezőgazdasági munkálatoktól, a szakértők a sírbolt környékét kiemelték egy daru segítségével.

A 80 tonnás földdarab vizsgálata még 2010-ben kezdődött meg.

A sírkamra számtalan gyönyörű kincset tartalmazott: bonyolult borostyán-, arany- és bronzékszereket; rengeteg szőrmét és textíliát; egy vaddisznóagyarból készült díszt; egy bronz csengőt, amely valószínűleg egy ló nyakában lógott; faragott faládikákat; fekete kőből kialakított karkötőket; valamint egy bronzból és bőrből készült övet is.

Bronz csengő Kép: Copyright Landesamt für Denkmalpflege Baden-Württemberg/Antiquity Publications Ltd.

A leletek egy 162 centiméter magas nő csontváza mellől kerülte kelő. A sírbolt túlsó oldalán egy másik, 157 centiméter magas nő maradványait találták meg, ezen a területen jóval kevesebb ékszert fedeztek fel. Éppen ezért a szakértők úgy gondolják, utóbbi nő előbbi szolgálója lehetett.

A második csontváz lábánál egy 40 centiméter hosszú bronzlap is előkerült, melyet körökkel díszítettek. A tárgyat CT-vizsgálat alá vetették, az elemzés pedig kimutatta egy vaszabla nyomait. Eszerint igen valószínű, hogy a lap egy ló homlokát takarta. Ha a tárgy valóban egy lópáncél része, akkor ez lehet az első ilyen lelet, amely Heuneburg környékéről származik.

A Duna óvta meg a sírt

A sírkamra padlózatát tölgy- és jegenyefenyődeszkákból alakították ki, ezekből a szakértők mintákat vettek, melyeket szénizotópos kormeghatározási módszerrel illetve az évgyűrűk vizsgálatával elemeztek. A jelek arra utalnak, hogy a fákat időszámítás előtt 583-ban vágták ki.

Eszerint a nyughely a Közép-Európa területén található hallstatti kultúrához tartozik, melynek hazánkban is vannak lelőhelyei.

Igen ritka, hogy ilyen jó állapotban konzerválódjon faanyag, de a területet gyakran árasztja el a Duna, a hordalék pedig segített a sír megőrzésében – ugyanígy más szerves tárgyak, például a szőrmék is épen vészelték át a több mint két és fél évezredet.

A közelmúltban feltárt kriptából, valamint a 2005-ben a közeléből előkerült kisebb sírból igen hasonló tárgyak kerültek elő, ami arra utal, hogy a két nyughelyet nagyjából egy időben alakították ki. Sőt, az itt feltárt női díszek az Alpoktól délre, az itáliai, görög, ciprusi és szicíliai területeken található korabeli kultúrák tárgyaira is emlékeztették a szakértőket.

Az új sír megismerésével látjuk a kapcsolatot az Alpoktól délre található régiók és a Duna mellett található város közt

– állapította meg Krausse.

A szakértő hozzátette, a két terület sokkal közelebb állt egymáshoz és sokkal többet érintkezett, mint ahogy azt a régészek korábban gondolták.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.