Tudomány

Fotósorozat: Így olvad Grönland, a világ második legnagyobb jégtáblája

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 27. 15:30

Ha a jég eltűnik innen, az a tengerszint hét méternyi emelkedését hozza magával, így emberek százmillióinak kellene máshová költözniük.  
Korábban a témában:

A légifotóiról ismertté vált Timo Lieber nem csak egyszerűen művészeti fotókat készít, hanem bolygónk törékenységét mutatja be.

Legújabb sorozatában, amely a THAW címet kapta, Grönland jégmezőin tesz utazást, hogy megmutassa a gyors olvadás miatt kialakult, egyre növekvő méretű tavakat, és hogy figyelmeztessen minket arra, hogy a globális felmelegedés egyik eredményeként hamarosan szembenézhetünk a tengerszintek gyors emelkedésével (ennek mértéke már ma is évi 1,2 milliméter), ez pedig százmilliókat kényszerít majd költözésre, hiszen városok egész sora kerülhet a víz alá – örökre.

A fotós képeit a Cambridge-i Egyetem sarkkutató intézetével, a Scott Polar Research Institute-tal együttműködve készíti, sőt, a jégrengeteg közepén lévő táborukat is több alkalommal meglátogatta.

A felmelegedés problémaköréről beszélni most, 2017-ben halaszthatatlanná vált, hiszen egyedül Grönland évi 380 milliárd tonna (igen, 380000000000) jeget veszít, a tájat pedig egyre több, az olvadás folyományaként keletkezett kristálytiszta tó és folyó hálózza be.

Grönland egyébként a világ második legnagyobb jégtömbje – ez megegyezik Nagy-Britannia méretének közel nyolcszorosával.

A képekből február 20-án nyílik négynapos kiállítás a londoni Bonhams aukciósház központi kiállítóterében. Ide a legtöbben jó eséllyel nem jutunk el, tehát szerencse, hogy a THAW projekt képei szép lassan a Facebookon és Instagramon is bemutatkoznak.

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2017. január 12.
Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség új elnöke a sajtótájékoztatója után a fővárosi Radisson Blu Béke Hotelben 2017. január 12-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.