Tudomány

Szerves molekulát találtak egy dinoszaurusz fosszíliájában

24.hu
24.hu

2017. 01. 24. 13:17

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói szigorú vizsgálati módszerek segítségével sikeresen különítettek el kollagénvegyületeket egy 80 millió éves Brachylophosaurus maradványaiban.
Korábban a témában:

Az új vizsgálat alátámasztja azt az elképzelést, mely szerint a szerves molekulák akár évmilliókkal tovább is megmaradhatnak, mint ahogy azt a tudósok korábban gondolták.

Elena Schroeter, az egyetem posztdoktori kutatója Mary Schweitzerrel, az intézmény biológusával, valamint az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum szakértőivel közösen dolgozva egy korábbi, 2009-es vizsgálat eredményeit próbálta megerősíteni. Akkor a szakértők azt állapították meg, hogy sikerült azonosítaniuk egy 80 millió éves, a mai Montana területén felfedezett Brachylophosaurus canadensis kollagénjét.

Schroeter szerint a tömegspektrometriai módszerek és a fehérje adatbázisok sokat fejlődtek az első kutatás időpontja óta. A szakértő azt állítja, céljuk nem csupán az eredeti eredmények alátámasztása, hanem az eljárás megismétlése és újabb kollagénpeptidek szekvenálása is volt.

A kollagén a kötő- és támasztószövetekben található fehérje, a peptid pedig a fehérjék építőeleme. Ezek helyreállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kutatók meghatározzák az evolúciós kapcsolatokat a dinoszauruszok és a mai állatok közt.

A szakértők a B. canadensis fosszíliáját molekuláris kutatás céljából gyűjtötték be. A maradványokat nagyjából egyméternyi üledékben hagyták, nem használtak sem enyvet sem védőszert a konzerválás során, viszont tiszta, fertőző anyagoktól mentes környezetbe helyezték el a leletet. A tömegspektrométer használata előtt az eszközt és a mintát is megtisztították.

Az elemzett anyag az élőlény combcsontjából származott. A vizsgálat során nyolc I-típusú kollagénpeptidet sikerült szekvenálni, ezekből kettőt már a 2009-es kutatás is kimutatott. A szakértők szerint a kihalt élőlény I-típusú kollagénjei hasonlóságot mutatnak a krokodilok és madarak kollagénjeivel, ez pedig megfelel a korábbi, csontok alapján elvégzett kutatások elvárásainak.

Schroeter szerint eredmények nem szennyeződésből születtek meg.

Nem csak hogy megismételtük az eredeti, 2009-es eredmények egy részét, hanem a továbbfejlesztett módszereknek és technológiáknak köszönhetően sokkal kisebb mintából és sokkal rövidebb idő alatt tettük ezt meg

– állapította meg a szakember.

Schweitzer hozzátette, céljuk az, hogy tudományos alapokat biztosítsanak a jövő nagyobb, átfogóbb kutatásainak.

(Via: North Carolina State University)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.