Tudomány

Sok néző James Bond miatt kezdett el dohányozni

Bár James Bond káros szokásairól először a vodka-martini ivása juthat eszünkbe, egy új elemzés szerint a titkosügynök más szenvedélynek, mégpedig a dohányzásnak is hódolt. A karakter 2002-ben gyújtott rá utoljára, más szereplők mégis sokszor fújják a füstöt a 007-es arcába.

Az elemzés során a kutatók 24 Bond-filmet vizsgáltak meg, feltérképezve, hogy az alkotások egyes szereplői – beleértve magát a kémet, annak barátait és ellenségeit – mennyit cigarettáznak.

A csúcsot az 1960-as évek filmjei jelentettek, ezen alkotások 83 százalékában gyújtott rá a 007-es.

Ha pedig Bond dohányozni kezdett, átlagosan a filmek első 20 percében szívta el a cigarettáit.

Az 1960-as évek után azonban jelentősen kevesebbet füstölt a karakter. Ugyanekkor az amerikai statisztikák szerint a lakosságnál is hasonló figyelhető meg: egyre kevesebb dohánytermék fogyott. A híres kém utolsó csikkjét a 2002-es “Halj meg máskor”-ban nyomta el, azonban más, központi karakterek továbbra sem hagytak fel a káros szokással.

Bond menő, szóval a cigizés is

Dr. Nick Wilson, az Otagoi Egyetem kutatója és az új tanulmány szerzője szerint a Bond-filmekben mára jóval kevesebb cigarettázást ábrázolnak, de a dohányzás továbbra is komoly közegészségügyi problémát jelent.

A szakértő úgy gondolja, ebben a kém kalandjainak is nagy szerep van.

A 2015-ös “Spectre – A Fantom visszatér”-ben például több kisebb karakter is rágyújt, ez pedig 261 millió “dohányzási benyomást” gyakorolt a 10 és 29 év közti amerikaira – a “dohányzás benyomás” a filmbeli dohányzások és a mozinézők számának szorzatát jelenti.

A tanulmány szerint egyetlen Bond-film nem ábrázol dohányzást, mégpedig a 2006-os a “Casino Royale”.

A kutatók úgy gondolják, a passzív dohányzás is igen gyakori az alkotásokban – a 007-es szeretői például igen gyakran gyújtanak rá az ágyban. Az elemzés alapján az 1960-as, 1970-es, 1980-as és 2010-es évek filmjeiben feltűnő Bond-lányok 20 százaléka cigarettázott. Igaz, az 1990-es és a 2000-es alkotásokban egyetlen partner sem füstölt.

A kutatás további érdekessége, hogy az 1970-es évek dohányzásábrázolásai sokszor kötődtek valamilyen kémeszközhöz – ilyen volt például az a cigaretta, amely fegyverként működött.

Bár a korai kalandokban a dohányzás elég gyakran megjelent, a szereplők mégis sokszor felhívták a figyelmet a szenvedély káros hatásaira. Az 1967-es “Csak kétszer élsz”-ben mikor Mr. Osato megtalálja a kém cigarettásdobozát, azt tanácsolja a Bondnak, hogy hagyjon fel a dohányzással, mert rosszat tesz a mellkasának. Ugyanebben a filmben egy másik negatív karakter azzal viccelődik, hogy nem a nikotin fogja megölni a 007-est.

Igaz ugyan, hogy a filmekben többször kihangsúlyozzák a rossz szokás veszélyeit, maga Bond karaktere, illetve a dohányzások kontextusai mégis vonzóvá tehették a dohányzást. Az adatok alapján a kalandokban ábrázolt cigarettázás és az amerikai fogyasztási szokások kapcsolatban álltak, így nem lehetetlen, hogy a filmek dohányzás szempontjából is komoly hatással voltak a lakosságra.

Nem ez volt az első tanulmány, amely a titkosügynök rossz szokásaival foglalkozott. Korábbi elemzések a kém alkoholfogyasztását, illetve erőszakos tetteit vizsgálták.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik