Tudomány

Háromszülős baba született Kijevben

A háromszülős mesterséges megtermékenyítés egy új módját, az úgynevezett pronukleáris transzfert alkalmazták a kijevi orvosok.

A január 5-én Kijevben világra jött baba nem az első, akinek három biológiai szülője van, az első Mexikóban született tavaly, de ott egy másik módszert használtak.

A kijevi orvosok először az anya petesejtjét megtermékenyítették az apa hímivarsejtjeivel, majd a szülői kromoszómákat behelyezték a donor, vagyis a harmadik szülő petesejtjébe. A gyerek génjei a szüleitől származtak, kivéve egy egészen kis töredéket, amely egy másik nőtől való.

A háromszülős IVF technológiáját azért fejlesztették ki, hogy egészséges gyerekeik születhessenek azoknak a nőknek, akik súlyos genetikai rendellenességet, úgynevezett mitokondriális betegséget örökítenének tovább.

A kijevi Nadija klinikán olyan pár kezelésekor használták az eljárást, amelynél nem diagnosztizáltak mitokondriális betegséget, hanem meddőség miatt fordult orvoshoz.

Az orvoscsoport vezetője, Valerij Zukin elmondta, úgy vélték, az eljárás tudna segíteni a páron, mert a hagyományos IVF az esetükben nem működött. Egy másik, hasonló problémával küzdő párt is kezeltek, ők március elejére várják a babát. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik