Tudomány

Vajon normális a szex után jelentkező hangulatzavar?

Sokaknak idegen lehet, másoknak viszont nem ismeretlen a szex utáni furcsa szomorúság és magányosság érzete. Vajon normális, ha valaki bánatos egy együttlét után?

A közösülés utáni levertséget nők és férfiak egyaránt megtapasztalhatják. A különös érzést átélt személyek szerint a jelenség szex után jelentkezik szomorúság, üresség, magány, szorongás, agresszivitás, izgatottság, vagy éppen egyszerű melankólia képében.

Denise Knowles, az Egyesült Királyságban működő párkapcsolati tanácsadó szervezet, a Relate szexterapeutája szerint egyáltalán nem ritka, hogy valaki szomorúságot érez szex után. A szakértő hozzátette, a jelenség nem feltétlenül jelent problémát.

Knowles szerint az egésznek a szex után felszabaduló hormonokhoz, így az oxitocinhoz, az endorfinhoz és a prolaktinhoz van köze.

A szex, és különösen az orgazmus miatt ugyanis rengeteg olyan hormon termelődik, amely jó érzést kelt az emberben. Ahogy az ember egyre távolodik a felszabadulást kiváltó érzéstől, egyfajta szomorúság lehet úrrá rajta.

A szakértő szerint a kellemes élménytől való elválás egyes férfiakban és nőkben melankóliát vált ki. A jelenség hátterében jól ismert biológiai folyamatok állnak, igaz, ezek más-más mértékben és más-más hatással jelentkezhetnek az egyes embereknél.

Viszonylag gyakori jelenség

Egy, a közelmúltban elvégzett kutatás igen meglepő adatot mutatott ki. A vizsgálatban résztvevő 230 nő 43 százaléka számolt be közösülés utáni hangulatzavarról az adatfelvételt megelőző egy hónap során.

A szakértők az elemzéssel azt is felfedezték, hogy a jelenségnek nincs köze ahhoz, hogy az érintett személy kapcsolata mennyire intim. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy a szex utáni levertségnek nem magához a párkapcsolati minőséghez, hanem az egyén egyedi biológiájához van köze.

Egy 2011-es tanulmány azt is felfedte, hogy a nők harmada érzett már levertséget szex után. A kutatók kimutatták, hogy a szomorúság akkor is jelentkezhet ezeknél a nőknél, ha maga az aktus kielégítő. A szakértők úgy gondolják, a jelenség hátterében akár evolúciós okok is állhatnak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az együttlétek után rendszeresen jelentkező szomorúság normális.

Knowles szerint amennyiben a rossz közérzet gyakori, és nem csak a kellemes pillanatoktól való természetes elválasztódás eredménye, akkor az érzés okát alaposan ki kell vizsgálni, hiszen a jelenség nagyobb problémára is utalhat. Könnyen előfordulhat, hogy ilyen esetekben a baj forrását valóban a kapcsolatnál kell keresni.

(Via: Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik