Tudomány

A madárvilág idiótái a balatoni léket taposó kacsák

Jópofák, hősnek kiáltottuk ki őket, pedig tettük élesen szemben áll legalapvetőbb ösztöneikkel - valójában potenciális áldozatok ők, főleg miattunk, emberek miatt.

Nem túlzás azt állítani, hogy a fél ország mosolyogva figyelte a napokban közzétett fotókat és videókat, ahol több száz vadkacsa egymást váltva tapos egy jókora léket a Balatonban. Csak ámultunk, ahogy a szárnyasok csapatmunkával akadályozzák meg a lék befagyását, hogy élelmet, menedéket nyerjenek a nyílt víztesten.

Ők a madárvilág idiótái ostobái

A szakma lihogónak nevezi a más néven kacsalékként is emlegetett, a szárnyasok által fenntartott léket. Hősként tekintünk rájuk, holott ők a madárvilág értelmetlen kockáztatói, emberben ők azok, akik a telefonjukat nyomkodva mennek át a négysávos úton – mondja Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértője.

A vízimadarak világában az egyik legszigorúbb alapszabály, hogy ha hó fedi a legelőterületet, befagynak a vizek, délre kell húzódni! Nem a vonuló madarakra gondolunk, hanem azokra, akik hagyományosan itt töltik a telet. Néhány óra, legfeljebb egy nap alatt még az aprócska cinege is játszva megtesz 300-500 kilométert délnek, és máris barátságosabb környezetben találja magát.

Látványnak egyébként tényleg felemelő:

Életüket kockáztatják

Amelyik itt marad, értelmetlenül kockáztat és örülhet, ha nem pusztul el. Belőlük lesznek a vízbe fagyó vagy  befagyott csőrű madarak, a tél – teljesen felesleges – áldozatai. Akkor hát miért ez a viselkedés? Talán nem csodálkozunk nagyon: az esetek 99 százalékában az ember a hibás.

Az az ember, aki a  józan ész és a határozott ellenjavallat, sokszor tiltás ellenére főleg nyáron, de akár egész évben eteti a vízimadarakat – emeli ki Orbán Zoltán. A szülők már ennek tudatában vezetgetik, tanítgatják fiókáikat, a kicsik ebben a teljesen indokolatlan táplálékbőségben nőnek fel úgy, hogy ez a tanult életforma még az ösztöneiket is felülírja. A Balatont taposó kacsák most pedig azon csodálkoznak, hol van a víz, mi ez a kemény izé, ami befedi a tavat.

Itt csak mellékszál, de fontos: a tavak ökoszisztémájának is borzasztó rosszat teszünk étel bedobálásával, mivel veszélyes mértékben feldúsulnak a szervesanyagok. Nem szabad a madarakat etetni csak ott és oly módon, ahogy azt a szakemberek tanácsolják. Orbán Zoltán érzékletes példát hoz: ha valaki nagyon szereti a gyerekeket, akkor sem ad minden szembe jövő csöppségnek egy csokit.

A konklúzió tehát: mi, emberek tettük ezeket a kacsákat “idiótává”, potenciális áldozattá “álmadárszeretetünkkel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik