Tudomány

Már emberi vért is szív a latin-amerikai denevérfaj

Egy, az Acta Chiropterologica folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy denevérfaj, amely korábban csak madárvért ivott, immár az emberi vért is elfogyasztja. Mivel az élőlények veszettséget terjesztenek, súlyos egészségügyi hatása is lehet az állatok új szokásának.

A vérszopó denevérek Latin-Amerika őshonos élőlényei, melyek, ahogy nevük is mutatja, vért fogyasztanak.

Az ide sorolható, ma is élő három faj közül kettő nem túl válogatós, szinte bármilyen melegvérű állat testnedvét elfogyasztja. A harmadik faj, a farkatlan vérszopó denevér (Diphylla ecaudata) azonban csak madarakon élősködik – legalábbis a kutatók eddig így gondolták. Ennek oka az, hogy az élőlények jobban kedvelik a szárnyasok zsírban, semmint az emlősök fehérjében gazdag vérét.

Egy új felfedezés azonban átírhatja a korábbi elképzeléseket.

Mikor szakértők egy csoportja a brazíliai Catimbau Nemzeti Park területén élő denevérek ürülékében található DNS-nyomokat elemezte, a tudósok 15 székletmintából 3-ban azonosították az emberi vér maradványait.

Nem ez az első eset, hogy sikerült felfedezni a vámpíroknál az emberi vér fogyasztásának jeleit, ezek a nyomok azonban nem túl gyakoriak. A korábbi vizsgálatok ugyanis azt mutatták: az állatok inkább éheznek, semmint hogy az emlősök vérét igyák.

Egy korábbi kutatásban például szarvasmarhák vérével akarták táplálni a denevéreket, azok viszont nem voltak hajlandóak inni a testnedvből. Egyes példányok annyira “makacsok” voltak, hogy végül éhen haltak.

Az új elemzések azt bizonyítják, hogy az állatok étrendje sokkal színesebb lehet, mint ahogy azt a tudósok korábban gondolták. A kutatók ugyanakkor kihangsúlyozták: könnyen elképzelhető, hogy a táplálkozási szokások valóban megváltoztak, mégpedig az emberi tevékenység miatt.

Az utóbbi időben a park területén jelentősen nőtt a települések száma, sőt, a fakitermelés és a vadászat is egyre nagyobb problémát jelent. Az ember romboló hatása miatt a környéken jelentősen visszaesett a vadon élő madarak száma, ez pedig a táplálékforrás csökkenésével komolyan befolyásolhatta a denevérek étrendét.

Emiatt az állatok kénytelenek ráfanyalodni az emlősök, így az ember vérére is. Az új táplálkozási szokások pedig komoly veszélyt jelentenek a helyiekre, mivel az élőlények nem csupán veszettséget, de egyéb betegségeket is terjesztenek.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik