Tudomány

Elpusztíthatatlan szuperbaktérium ölt meg egy nőt Amerikában

A hetvenéves nevadai nőt megtámadó kórokozó minden létező antibiotikumnak ellenállt. Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) beszámolója szerint a nőt gyógyíthatatlannak ítélték, miután 26 féle különböző antibiotikummal kezelték, sikertelenül.

Az idős asszony vélhetően Indiában, az ott töltött hosszabb időszak alatt betegedett meg. Több alkalommal kapott is kórházi kezelést Indiában, mielőtt visszautazott az USA-ba. Hazatérve Nevadában is kórházba került, ahol egy héttel később a helyi egészségügyi hatóságok közölték, hogy minden lehetséges gyógyszeres kezelés eredménytelen volt.

A CDC később megállapította, hogy jelenleg nem létezik olyan hatóanyag a piacon, ami képes lett volna megállítani a baktérium terjedését – számolt be a hírről dr. Alexander Kallen a jelentés egyik szerzője egy szakmai lapnak.

Dr. Kallen hozzátette, hiába bíznak az újabbnál újabb antibiotikumokban, a kórokozók nyilvánvalóan gyorsabbak a tudománynál.

A Járványkezelési- és Megelőzési Központnak elküldött mintából az derült ki, hogy a baktérium egy olyan speciális enzimet (úgynevezett NDM) tartalmazott, ami ellenállóvá tette szinte minden antibiotikummal szemben.

A CDC szerint az ennyire ellenálló baktériumok nagyon ritkák, ezért ilyen helyzetekben különösen fontos a fertőzött páciensek izolálása. Tavaly egyébként egy másik szuperbaktérimot is azonosítottak Amerikában. Négy betegben fedezték fel, de szerencsére az úgynevezett MCR-1-ben nem volt erősen fertőző.

A CDC a mikroorganizmusok ellenállóképességét tartja az egyik legsúlyosabb egészségügyi fenyegetésnek jelenleg, amivel az Egyesült Államokban szembe kell néznie. 

(Via)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik