Tudomány

Az ókori egyiptomi egészségügy igen fejlett lehetett

24.hu
24.hu

2017. 01. 13. 16:26

Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma számolt be a Nílus-parti Gebel el-Szilszilánál található, nagyjából 3 400 éves temető feltárásának legújabb eredményeiről.
Korábban a témában:

A Gebel el-Szilszilánál felfedezett temető feltárását a svédországi Lund Egyetem kutatói vezették. A csapat már a 2015-2016-os szezonban is rengeteg sírt ásott ki a területen, a 2016-2017-es terepmunka során azonban újabb maradványok kerültek elő.

A temetőben megtalált nyughelyek igen változatos méretűek. A kisebb hantok egyszerű, sekély és néhány kővel befedett sírok voltak; a nagyobbak azonban olyan kripták lehettek, melyekben egész családok is elfértek. Néhány gödörben gyermekek maradványát is felfedezték.

Naszr Szalama, a minisztérium régésze és az asszuáni régiségek kezelésének igazgatója szerint a helyszínen talált gyerekmaradványok közül kettőt a természetes homokkő kiemelkedések titkos rejtekhelyeibe temettek el. A nekropoliszban egy áldozatbemutatásra használt fülkét, valamint egy állati maradványokat tartalmazó sírt is azonosítottak.

A temetőben feltárt csontok elemzése kimutatta, hogy a sírokban olyan embereket hantoltak el, akik életükben igen megterhelő és kifejezetten balesetveszélyes fizikai munkát végeztek. Maria Nilsson, az ásatás vezetője egy nyilatkozatban azt mondta, a hosszabb csontokon talált törések, valamint a maradványokban felfedezett megnövekedett izommellékletek arra utalnak, hogy az itt eltemetettek veszélyes és rendkívül erőigényes foglalkozást űztek.

Bár a nyomok alapján a helyieket igen sok megterhelés érte, úgy tűnik, elegendő táplálékhoz és megfelelő orvosi ellátáshoz jutottak. A temetőben eddig igen kevés olyan csontváz került elő, amely az alultápláltság jeleit hordozta magán, a maradványokon azonosított sérülések többsége pedig már az előrehaladott gyógyulás nyomait mutatta.

Nilson úgy gondolja, ez a hatékony orvosi ellátás jele lehet.

Az ásatások során a szakértők néhány, a helyiek által fogyasztott ételt is azonosítottak.

Juhok, kecskék, pár nílusi sügér és majdnem egy egész krokodil maradványait sikerült megtalálni a homokkő szarkofágokkal, a faragott és néha kifestett kerámia koporsókkal, a festett kartonázsokkal, a textil- és szerves csomagolásokkal, a kerámia edényekkel, a tányérokkal, valamint egy sor ékszerrel, amulettel és skarabeusszal együtt

– állapította meg Nilsson.

A szakember hozzátette, az egyik itt felfedezett amuletten Bész látható. Az istenség az ókori egyiptomi hitvilágban az anyák és gyermekek védelmezője volt.

A régészek bíznak benne, hogy a jövőben tovább folytatódhatnak a helyszíni munkálatok.

A temetőben talált skarabeusz Kép: Ministry of Antiquities وزارة الآثار/Facebook

(Via: Live Science, Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.