Tudomány

A kopasz férfiak intelligensebbnek, dominánsabbnak és érettebbnek tűnnek

Egy új kutatás szerint a gyérebb fejszőrzettel megáldott férfiak szociálisan érettebbek, intelligensebbek, dominánsabbak és becsületesebbek, mint dús hajú társaik - legalábbis az emberek többsége így látja.

35 éves korban a férfiak 45 százalékánál jelentkezik érzékelhetően a hajhullás. 60 éves korra ez az arány már egészen 60 százalékig emelkedik. A jelenség minden etnikai csoportnál megfigyelhető, és általában örökletes. A szakembereket talán ezen látványos adatok miatt is kezdte el érdekelni a kérdés:

miért nem tűnt el a kopaszodás az evolúció során, ha egyszer annyira rossz dolognak gondoljuk?

Néhány évvel ezelőtt a floridai Barry Egyetem kutatói végeztek egy vizsgálatot, hogy felmérjék, miért fejlődik tovább az emberrel együtt a kopaszság is. Dr. Frank Muscarella, az eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint eleinte arra gondolt, hogy a látványos hajhullás azért alakult ki, mert a jóindulat jele, valamint azt mutatja, hogy a kopasz férfi dominanciája nem fenyegető.

Hogy a kutatók megértsék, hogy a kopaszodás miért öröklődött tovább, a szakértők megkérték a kísérletben résztvevő alanyokat, hogy értékeljenek néhány férfit négy különböző skála alapján, melyek a férfiak fizikai vonzerejét, agresszivitását, szelídségét, illetve társadalmi érettségét jellemezték – utóbbi értékbe többek közt az intelligencia is beletartozik.

A felmérés kimutatta, hogy a haj sűrűsége komoly hatással volt a férfiak társadalmi érettségének megítélésére: minél kopaszabb volt valaki, annál bölcsebbnek gondolták. A szelídségnél hasonló volt a helyzet, az agresszivitásnál viszont épp fordított.

Muscarella úgy gondolja az elemzések alátámasztották azt az elképzelés, mely szerint a kopaszodás azért fejlődhetett ki, hogy jelezze: a kopasz férfi dominanciája nem fenyegető.

Ahogy várható volt, a fizikai vonzerő értéke egyre csökkent a fokozódó kopaszsággal

– tette hozzá a szakember. A kutató úgy véli, a jelek mégis arra utalnak, hogy a kopaszság összhangban van a szociális dominanciával, amely a legtöbb kutatás szerint igen fontos faktor a nők számára. Ez pedig újabb magyarázat lehet arra, hogy a hajhullás miért vált örökletessé.

Újabb kutatásában Muscarella azt is felfedezte, hogy a haj mennyisége nincs összefüggésben azzal, hogy az adott férfinak élete során hány szexuális partnere volt. Ez azt bizonyítja, hogy a kopaszodás egyáltalán nem taszítja a nőket.

Fontos szerepe lehetett az evolúcióban

A szakértő úgy véli, a kopaszodás akkor válhatott fontossá fajunknál, amikor előtérbe került a csoport és a család. Őseink is úgy gondolkodhattak, hogy a kopasz férfiak ugyan dominánsak, viszont nem fenyegetőek, ez pedig elősegíthette a kapcsolatteremtést velük.

Muscarella szerint a kopasz férfiak – a kevés hajjal született csecsemőkhöz hasonlóan – vonzó, nyugtató jelet küldenek, emiatt az ember szeret a közelükben lenni.

Ha ez nem lenne elég, a kopaszodásnak egészségügyi pozitívumai is vannak. Egy 2010-es kutatás szerint azok, akik fiatalon kezdenek el kopaszodni, 45 százalékkal kisebb valószínűséggel esnek később a prosztatarák áldozatául – ez megközelítőleg 16 százalékos javulást jelent.

A Seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói hét éve nagyjából 2 000, 40-47 éves férfit vizsgáltak – az alanyok felénél korábban prosztatarákot diagnosztizáltak. Az elemzések kimutatták, hogy azok, akik már elkezdtek kopaszodni, jóval kisebb valószínűséggel betegedtek meg.

Az utóbbi évek kutatásai tehát mind azt bizonyítják: a kopaszodást egyáltalán nem úgy kell kezelni, mint valamiféle problémát.

(Via: Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik