Tudomány

Harcra készíti fel az oxitocin a csimpánzokat

24.hu
24.hu

2017. 01. 09. 19:58

Az oxitocint - vagy ahogy sokszor nevezik, az ölelőhormont - általában a jókedvvel és bizalommal szokás összekapcsolni. Ez a hormon szabadul fel a szoptató anyáknál, sőt, orgazmus közben a férfiaknál és a nőknél is. Egy új kutatás szerint azonban az oxitocin nem minden esetben a boldogsággal van összefüggésben.
Korábban a témában:

Az új vizsgálat alapján az ölelőhormon akkor szabadul fel a csimpánzokban, amikor épp harcra készülnek. Ez arra utal, hogy az oxitocinnak sokkal baljósabb funkciói is lehetnek.

Nem ez az első alkalom, hogy sikerült felfedezni az agresszió és a hormon kapcsolatát. Korábbi kísérletek arra mutattak rá, hogy az emberek csoportokba történő beosztása, majd a csoportok közti versenyeztetés hasonlóan növeli a hormon szintjét. Ezek a vizsgálatok azt bizonyították, hogy az embereknél a hormon a társadalmi együttműködéssel, a ragaszkodással, illetve a csoport külső fenyegetéstől való megvédésével van összefüggésben.

Az új, Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói által vezetett elemzés azonban bemutatta: hasonló jelenség zajlik le a csimpánzoknál valódi konfliktusok esetén.

Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent új tanulmányban a szakértők azt írják le, miként figyeltek meg két vad csimpánzcsoportot, amelyek az elefántcsontparti Tai Nemzeti Park területén éltek. Mindkét populáció öt hímből és öt nőstényből állt.

A szakértők igen közelről és igen gyakran figyelték meg a majmokat, így lehetőségük volt arra, hogy minden fontosabb információt begyűjtsenek a két csoportról – így például vizeletmintákat is. Később ezeket az adatokat elemezték a tudósok.

Liran Samuni, a tanulmány vezető szerzője szerint az analízisek kimutatták, hogy az oxitocin szintje az élőlényekben vadászat, illetve a közösségek közti konfliktusok előtt is nőtt. A vizsgálatok alapján a jelenségnek a csoporttevékenységhez van köze, hiszen a csimpánzok hormonszintje jóval alacsonyabb volt, amikor nem összehangoltak cselekedtek.

Miután a szakértők figyelembe vették az egyes befolyásoló tényezőket – mint amilyen az egyes példányok közösségen belüli rangja – az is kiderült, hogy az oxitocin termelődése egyaránt érintette a hímeket és a nőstényeket is.

Ez arra utal, hogy a hormonnak hasonló szerepe van a csimpánzoknál, mint amire az embereken végzett kísérletek már rámutattak. A szakértők úgy gondolják, hogy az oxitocin közösséget erősítő szerepe hasonlóan fejlődhetett ki, mint az anya-gyermek kapcsolatot fejlesztő funkció.

Az új vizsgálat tehát alátámasztotta azt az elképzelést, hogy hormon elsődleges célja az lehet, hogy együttműködésre és egymás védelmére ösztönözze az egy csoporthoz tartozó élőlényeket.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.