London, 2013. április 30.
Stephen Hawking brit elméleti fizikus, csillagász elõadást tart a Lélegezni az Egyesült Királyságban címû jótékonysági rendezvényen Londonban 2013. április 30-án. Stephen Hawking 1962 óta szenved a fokozatos idegsorvadással járó Lou Gehrig-féle betegségben. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Tudomány

Stephen Hawking 75 éves

24.hu
24.hu

2017. 01. 08. 15:53

Korábban a témában:

Galilei halálának 300. évfordulóján, 1942. január 8-án született a világ talán legnagyobb ma élő koponyája, Stephen Hawking. A híres elméleti fizikus vasárnap töltötte be a 75. életévét.

Pedig 21 évesen mindössze két évet jósoltak neki az orvosok, miután motoneuron-betegséggel, amiotrófiás laterálszklerózissal, azaz ALS-sel diagnosztizálták. Ő az egyébként, aki jelenlegi ismereteink szerint a világon legtöbb ideje él együtt ezzel a kórral. 1985-től speciális számítógépes beszédprogrammal képes csak kommunikálni. Legutóbb Rómában lett rosszul, miután Ferenc pápával találkozott. Szerencsére felépült, nemrég az új Star Wars-film, a Zsivány Egyes egyik vetítésén látták otthona közelében.

Hawkingnak több meghatározó tudományos elméletet is köszönhetünk. Mindössze 20 éves volt, amikor Roger Penrose-zal közösen dolgozva kezdték el vizsgálni a térben lévő szingularitások, későbbi nevükön a “fekete lyukak” lehetőségét. 1970 és 1974 között már aktívan foglalkozott ezekkel a lyukakkal, miután rájött, hogy a “mindenség elméletének”, vagyis az einsteini és a részecskefizika egyesítésének kulcsa ezekben rejlik.

Többi közt úgy találta, hogy részecske-antirészecske párok közül a negatívat elnyeli a fekete lyuk, de a pozitív kisugárzódik. Ezt korábban senki sem feltételezte, így ezt Hawking-sugárzásnak nevezték el. Egyik legújabb elmélete szerint elképzelhető, hogy a fekete lyukak egyirányú átjárók egy másik univerzumba.

A tudós meg van győződve arról, hogy az emberiség túlélésének egyik elengedhetetlen feltétele az űrben történő terjeszkedés. Számtalan világvége jóslata közül az egyik szerint az emberek legfeljebb 1000 évet élhetnek még a Földön. Addig atomháború, a felmelegedés vagy valamilyen halálos vírus fog globális katasztrófát okozni, hacsak utódaink nem kezdik meg a világűr gyarmatosítását.

Hawking az elmúlt több mint 50 évben a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb tudósa lett. Nemcsak tudományos berkekben világsztár, de a popkultúra szerves része. Életéről egész estés mozifilm készült, több televíziós sorozatban is feltűnt, például az Agymenők visszatérő vendége.

Szereti a humort és képes iróniával tekinteni állapotára, talán ennek is köszönhető, hogy nem süllyedt mély depresszióba. Kétszer házasodott, három gyermeke született. Egyszer így üzent a kilátástalan helyzetben lévőknek:

A dolgok képesek távozni a fekete lyuk külső oldalán és valószínűleg a másikon is egy másik univerzumba. Ezért ha egyszer egy fekete lyukban érzed magad, ne add fel – van kiút.

Még sok boldog születésnapot kívánunk neki!

UPDATE:

Közben Stephen Hawking is üzent a Facebookon születésnapja alkalmából. Erről itt írtunk bővebben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.