Tudomány
Polar Bear (Thalarctos maritimus)  by GaryKramer.net, 530-934-3873, gkramer@cwo.com

Félelmetes, mennyi szennyező anyaggal mérgezzük a jegesmedvéket

24.hu
24.hu

2017. 01. 05. 16:59

Az, hogy az emberi tevékenység nem tesz jót a környezetnek, régóta ismert tény, ahogy az is, hogy kártékony hatásunk különösen súlyosan érinti a jegesmedvéket. Egy új kutatás azonban így is elképesztő tényekre világított rá.
Korábban a témában:

Egy új analízis szerint a tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (POP-ok) szintje az Északi-sarkvidék környezetében kétszer nagyobb a kifejlett jegesmedvék számára biztonságos értéknél. A jelenség a medvebocsokat még ennél is inkább veszélyeztetheti, hiszen a szennyezett tejen keresztül akár az elviselhető dózis háromszorosa is érheti őket.

A POP-ok olyan emberi tevékenységgel felszabaduló szerves, sokszor halogénezett anyagok, melyek rendkívül lassan bomlanak le. A POP-ok képesek igen messzire elsodródni a levegőben és a vízben, könnyen felhalmozódhatnak bizonyos területeken, sőt, az élőlények szöveteiben is.

Az általunk előállított anyagok jó ideje szennyezik az Északi-sarkvidéket, igaz, a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően – például a Stockholm Egyezmény miatt – az elmúlt évtizedben sokat csökkent a különböző POP-ok szintje.

Ennek ellenére úgy tűnik, a jegesmedvék továbbra is veszélyben vannak.

Bár az 1980-as évekhez képest valóban csökkent a medvebocsok POP-oknak történő kitettsége, az anyagok kibocsátásának változásával a szennyeződések összetétele is módosult. Éppen emiatt bizonyos anyagok nemhogy csökkentek, hanem növekedtek a szennyeződésekben – ez különösen igaz a perfluoroktán-szulfonátra.

Sara Villa, a jegesmedvék helyzetével foglalkozó kutatócsoport tagja, a Milánó-Bicocca Egyetem szakembere és az eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint vizsgálatuk az első olyan elemzés, amely felmérte az Arktisz ökoszisztémáját fenyegető POP-szintjét.

A kutatók az anyagok összetételével is részletesen foglalkoztak, így sikerült kiemelniük a legveszélyesebb vegyületeket.

Marco Vighi, a tanulmány társszerzője úgy gondolja, az eredmények rávilágítottak: a nemzetközi ellenőrző intézkedések sokat segíthetnek a szennyező anyagok csökkentésében. Ez persze nem jelenti azt, hogy elégedettek lehetnénk, hiszen újabb és újabb POP-ok jelenhetnek meg a régióban, melyek kezeléséért tenni kell.

Az Arktiszon mérhető szennyező anyagok szintje, valamint az egyre brutálisabban jelentkező globális felmelegedés mind azt bizonyítja, hogy ha így folytatjuk, rövidesen teljesen tönkretesszük a sarkvidékeket.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.