Tudomány

A házityúkok sokkal intelligensebbek lehetnek, mint korábban gondoltuk

24.hu
24.hu

2017. 01. 04. 18:54

Egy új kutatás szerint nem biztos, hogy találó a hasonlat: annyi esze sincs, mint egy csirkének. A szárnyasok ugyanis meglepő dolgokra képesek. A nagyobb jutalom reményében például késleltetik a vágyaikat, sőt, 24 különböző vokalizációval tudnak kommunikálni.
Korábban a témában:

Lori Marino, az új tanulmány vezető szerzője szerint a tyúkokat olyan élőlényeknek írták le, melyekből hiányoznak azok a pszichológiai jellemzők, melyeket rendszerint intelligens élőlényekhez szokás kötni. Éppen ezért a madarakat úgy könyvelték el, mint kevésbé dörzsölt állatok.

A csirkepszichológia elképzelése a legtöbb ember számára furcsa

 – ismerte el a szakember.

A kutatók szerint azonban több bizonyíték is van arra, hogy a baromfiknak van bizonyos szintű számfogalma. A frissen kikelt csibék például képesek különbséget tenni az eltérő mennyiségek közt, valamint úgy tűnik, valamilyen formában értik a kivonást és összeadást is. Hasonló eredmények egyébként kacsafiókák esetében is születtek.

A csibék emellett képesek figyelmeztetni társaikat veszély esetén. Ez azt jelenti, hogy a madarak rendelkeznek egyfajta önismerettel, sőt, előre tudják jelezni a jövőbeli eseményeket. Úgy tűnik, a következtetések levonása egy olyan tulajdonság, melyben a szárnyasok előttünk járnak, legalábbis fiatalkorban – az újszülött emberek ugyanis nem képesek erre.

Bár az eredmények igen meggyőzőek, azért akad egy kis szépséghiba, mégpedig az összeférhetetlenség. Marino ugyanis annak a projektnek a vezetője, melynek célja annak bemutatása, hogy a haszonállatok értelmes, komplex érzelmekkel és érzésekkel rendelkező lények. A program a gazdaságokban élő állatok helyzetének javításán dolgozik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a kutatócsoportnak ne lehetne igaza. Korábban már számtalan háziállatról bebizonyosodott, hogy meglehetősen intelligens. A sertések kognitív képességeit például a kutyákéhoz szokták hasonlítani. Az állatokat meg lehet tanítani a “hozd vissza” játékra, sőt, a környezetükbe elhelyezett tükrök működését is hamar megismerik.

Ha ez nem lenne elég, korábban egy szintén nem túl okosnak hitt élőlényről derültek ki meglepő dolgok. Bár sokan úgy gondolták, a birkák semmi másra nem képesek, csak a nyáj vak követésére, egy kutatás során rájöttek, hogy agyuk a rágcsálók és főemlősök agyával is felveszi a versenyt. Bizonyos helyzetekben még a miénkkel is.

A juhok nagyjából azonos idő alatt képesek megtanulni, hová lett elrejtve a táplálék, mint a majmok és az emberek. Az állatok nagyjából 50 fajtársuk pofáját tudják megjegyezni, gyorsan feltérképezik a környezetüket, és rendkívül hamar felismerik, hogy hol vannak annak határai – még akkor is, ha a fizikai határ nem is létezik.

Ezek a felfedezések persze nem jelentik azt, hogy félnünk kellene haszonállataink puccsától. Legalábbis egyelőre nem.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.