Hangya (hangya)
Tudomány

Tudta? Eszközt használnak a hangyák

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 03. 13:45

Szegedi kutatók igazolták, hogy megfelelő eszközt is kiválasztanának a folyékony táplálék elszállításához.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói kísérleteik eredményeiről az Animal Behaviour című folyóirat januári számában számoltak be. Maák István, az SZTE ökológiai tanszékének munkatársa az MTI-nek elmondta, kollégája Lőrinczi Gábor egy terepi vizsgálatnál figyelte meg az Aphaenogaster subterranea nevű hangyafaj eszközhasználatát, amit rokon fajoknál mások is leírtak.

A Magyarországon például a Balaton környékén előforduló hangyák homokszemcséket, tűleveleket, levéldarabokat, fatörmeléket használnak a folyékony táplálék szállításához.A szegedi kutatók laboratóriumi vizsgálatsorozatot terveztek különböző eszközök alkalmazásával, a természetben előforduló anyagok mellett szivacsot is “fölkínáltak” a hangyáknak. Feltételezték, hogy a jó nedvszívó képesség mellett az eszköz súlya alapján döntenek arról, mit használnak a szállításhoz.

Egy konferencián kiderült, Párizsban Patrizia d’Ettorre vezetésével egy másik Aphaenogaster fajjal már folynak hasonló vizsgálatok, így a szakemberek összekapcsolták a két kísérletsorozatot.

A kutatók arra jutottak, a hangyák külön döntenek arról, milyen eszközt mártanak a táplálékba, melyeket szállítsák tovább a fészekbe. A kísérleteknél különböző mértékben felhígított mézet kínáltak fel a rovaroknak, amelyekhez a táplálék viszkozitása alapján választottak szállítóeszközt, mégpedig azt, amelyik könnyebben kezelhető.

A természetben leggyakrabban használt homokrögök ugyanis belesüllyednek a hígabb táplálékba, ezek kiemelése komoly erőfeszítést igényel, míg a szivacsdarabok úsznak a felszínen, könnyebb elcipelni azokat. A kutatások folytatódnak, a szegediek a jelenség ökológiai oldalát vizsgálják a jövőben, a franciák elsősorban a hangyák viselkedésére kíváncsiak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. május 10.
Egy anya a szülés előtt, mellette férje a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Szülészet-nőgyógyászati Osztályán 2015. május 10-én, a születés hetén. A születés hetét minden évben, az anyák napja utáni héten rendezik. Fiuk, Barnabás 3675 grammal, egészségesen született, harmadik gyermekként.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.