Hangya (hangya)
Tudomány

Tudta? Eszközt használnak a hangyák

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 03. 13:45

Szegedi kutatók igazolták, hogy megfelelő eszközt is kiválasztanának a folyékony táplálék elszállításához.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói kísérleteik eredményeiről az Animal Behaviour című folyóirat januári számában számoltak be. Maák István, az SZTE ökológiai tanszékének munkatársa az MTI-nek elmondta, kollégája Lőrinczi Gábor egy terepi vizsgálatnál figyelte meg az Aphaenogaster subterranea nevű hangyafaj eszközhasználatát, amit rokon fajoknál mások is leírtak.

A Magyarországon például a Balaton környékén előforduló hangyák homokszemcséket, tűleveleket, levéldarabokat, fatörmeléket használnak a folyékony táplálék szállításához.A szegedi kutatók laboratóriumi vizsgálatsorozatot terveztek különböző eszközök alkalmazásával, a természetben előforduló anyagok mellett szivacsot is “fölkínáltak” a hangyáknak. Feltételezték, hogy a jó nedvszívó képesség mellett az eszköz súlya alapján döntenek arról, mit használnak a szállításhoz.

Egy konferencián kiderült, Párizsban Patrizia d’Ettorre vezetésével egy másik Aphaenogaster fajjal már folynak hasonló vizsgálatok, így a szakemberek összekapcsolták a két kísérletsorozatot.

A kutatók arra jutottak, a hangyák külön döntenek arról, milyen eszközt mártanak a táplálékba, melyeket szállítsák tovább a fészekbe. A kísérleteknél különböző mértékben felhígított mézet kínáltak fel a rovaroknak, amelyekhez a táplálék viszkozitása alapján választottak szállítóeszközt, mégpedig azt, amelyik könnyebben kezelhető.

A természetben leggyakrabban használt homokrögök ugyanis belesüllyednek a hígabb táplálékba, ezek kiemelése komoly erőfeszítést igényel, míg a szivacsdarabok úsznak a felszínen, könnyebb elcipelni azokat. A kutatások folytatódnak, a szegediek a jelenség ökológiai oldalát vizsgálják a jövőben, a franciák elsősorban a hangyák viselkedésére kíváncsiak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.