Tudomány

Ma született a szovjet szuperhős

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 01. 03. 13:30

Kit érdekel Superman, Amerika kapitány, amikor ez a fiú 227 tonna szenet hozott fel a föld alól. Egy műszak alatt!
Korábban a témában:

Az egyedülálló, a felülmúlhatatlan Alexej Grigorjevics Sztahanov, a keleti blokk szuperhőse, a munka trónra emelt királya 1906. január 3-án született egy apró nyugat-oroszországi faluban, Lugovajában. Szülei szegény parasztok voltak, a fiúnak iskola helyett sokszor dolgoznia kellett a napi betevőért. De szorgalmas volt és előre tekintett, 21 esztendősen a Donyec-medencébe vette az irányt, hogy egy szénbányában dolgozhasson magasabb bérért.

A munka hőse

Kadievka városka mellett, Centralnaja-Irmino bányában kapott munkát. Ami a normát illette, munkahelye nemhogy az élvonalba nem tartozott, inkábba hátsó fertályt erősítette. Lánya, Violetta visszaemlékezése szerint Sztahanovban nagyon erős volt a versenyszellem, folyton azon agyalt, hogyan növelhetné a termelést. Végül megszületett az ötlet, amiért felettesei ugyan nem lelkesedtek, de a helyi párttitkárt sikerült meggyőznie, így belevághatott.

Javaslata abból állt, hogy a osszák meg a munkafolyamatokat, egy-egy bányász ne vegyen részt minden egyes fázisban. Így egyesek a szenet fejtették, mások csillére rakták, megint mások a dúcolással foglalatoskodtak. Sztahanov elvégezte a vájártanfolyamot, és a csákányt is lecserélte: megtanulta kezelni a 15 kilós, de jóval hatékonyabb pneumatikus fejtőkalapácsot.

A nagy nap 1935. augusztus 31én érkezett el, amikor a férfi három kollégájával, a párttitkárral és egy újságíróval elindult a föld alá, hogy saját módszere szerint vigye végig a műszakot. Ali hat óra alatt 102 tonna szenet bányásztak, ami az előírt mennyiség 14 szerese volt.

A keleti blokk celebje

A helyi lap után a Pravda is elismerő cikket közölt róla és módszeréről, a nehézipari népbiztos pedig még Sztálin figyelmét is felhívta a bányászra. Sztahanov egy szempillantás alatt híres lett, nem túlzás azt állítani, a kor celebje, 1935. decemberében a Time magazin címlapsztorit közölt róla.

Sztahanov tovább dolgozott, néhány héttel később előző rekordját is bőven meghaladva egyetlen műszak alatt 227 tonna szenet hozott a felszínre.

A propaganda persze nem hagyta kiaknázatlanul, az élmunkás a kommunista párt védnöksége alatt járta az országot, minden állomáson számos érdeklődő előtt mutatta be munkamódszerét. Beindult a Sztahanovról elnevezett élmunkás mozgalom, számos speciális munkaversenyt hirdettek, élmunkásbrigádokat szerveztek, napokig tartó munkaversenyeket indítottak a különböző üzemekben. És megszületett az emberfeletti munkabírású személyekre használt fogalom: sztahanovista.

Hihetetlen karrier

A bányász jutalmul bútorozott lakást kapott, valamint egy kocsit lóval – ez utóbbi nagy álma volt, óriási büszkeséggel töltötte el. Sikerei azonban nem hoztak osztatlan népszerűséget, de életét nem az irigyei keserítették meg:

Egy alkalommal helyi munkások késsel fenyegették meg apámat: Miért akarsz még több normát ránk erőltetni? Nagyon jól megvoltunk a kezdeményezéseid nélkül!

– idézi Violetta Sztahanovát a Múlt-kor.hu.

De megtehette, hogy ne vegye fel az ilyesmit. felvették a kommunista pártba, 1936-tól öt évig a moszkvai Ipari Akadémián tanulhatott. Ezután kinevezték egy kazahsztáni létesítmény igazgatójává, majd 1943-tól a Szénbányászati Minisztérium tanácsadójaként alkalmazták. Az ötvenes évek második felétől igazgatóhelyettesként, főmérnökként vett részt több szövetkezet irányításában, a moszkvai vezetés a tenyerén hordozta őt: elhalmozta kitüntetésekkel, helyet kapott a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsában.

Sztahanov tehát ragyogó karriert futott be, és bár élete utolsó két évtizedében keményen ivott, 71 évesen, 1977. november 5-én hunyt el.

Propaganda volt az egész

A gorbacsovi éra aztán leleplezte Sztahanov “titkát”: eredményeit mindig két-három másik vájár segítségével érte el, de a dicsőség egyedül az övé volt. Segítették a legmodernebb technológiák és munkamódszerek, Sztahanov személyes képességeinek gyakorlatilag a legminimálisabb szerep jutott.

Mégis ő volt az, akit a pártvezetés eszközként használt az ipari termelés fokozására, és egy új ideáltípus, értékrend megalkotására. Sikerrel: a Sztahanov nevével folytatott kampány eredményeként a második ötéves terv idején az ipari termelés az első első ötéves terv 41 százalékához képest 82 százalékkal növekedett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.