Tudomány

Meghalt Pölöskei Ferenc

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 27. 15:29

Az ELTE bölcsészettudományi karának egykori dékánja 86 éves volt.

86 éves korában elhunyt Pölöskei Ferenc történész, az ELTE bölcsészettudományi karának professor emeritusa és korábbi dékánja, az MTA rendes tagja. December 19-én érte a halál – közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

Pölöskei Ferenc kutatásai a dualizmus korának egészére kiterjedtek, de elsősorban a politikai rendszerek modern kori kialakulása, ezen belül is a kormányzati struktúra és a polgári többpártrendszer működése érdekelte. A hagyományos politikatörténeti tematikákat a jogrendszerek irányába tágította.

Diplomáját az ELTE magyar és történelem szakán 1953-ban szerezte meg, majd az ELTE BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történelem Tanszékén volt tanársegéd. 1958 és 1962 között adjunktus, 1962 és 1970 között egyetemi docens volt.

Miután 1969-ben megvédte akadémiai doktori disszertációját, 1970-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, majd 1972-ben megbízták a tanszék vezetésével. 1982-ben az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánjává választották, a tisztséget 1990-ig töltötte be.

Hetvenedik születésnapján vonult nyugdíjba, de szakmai tevékenységét folytatta. 2001-től a kar professor emeritusa volt.

A Magyar Tudományos Akadémia 1987-ben választotta levelező, 1995-ben rendes tagjává.

Munkásságát Pázmány Péter felsőoktatási díjjal és Akadémiai Díjjal jutalmazták.

Temetéséről később intézkednek. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.