Tudomány

Csodálatos világra bukkantak a déli-sarki tenger alatt

A 1,5 méteres jég alatt bőséggel akad élet.

Ausztrál tudósok kamerát rögzítettek egy ROV-ra (távirányítású jármű), és O’Brian Bay jeges vizébe merítették az Antarktisz keleti részén, közel a Casey kutatóállomáshoz. Az így készült felvételek csodaszép tengeralatti világot mutatnak, melyet az alább látható videóban bárki megtekinthet.

A cél azonban nem csupán annyi volt, hogy a robot úszkáljon egy kicsit, miközben filmez, hanem visszahozta a SeapHox pH adatrögzítőt, ami tavaly november óta mérte a sótartalmat, savasságot, oxigéntartalmat, és hőmérsékletet.

Nem csak a pingvineké a világ

Amikor az Antarktisz part menti környezetére gondolunk, akkor a pingvinek, fókák, és a bálnák ellopják a showt. Ám a mostani felvételek megmutatják, hogy ez az élőhely mennyire produktív, színes, dinamikus és sokféle, beleértve a szivacsokat, tengeri pókokat, sünöket, tengeri uborkákat, tengeri csillagokat

– mondta Glenn Johnstone, az Ausztrál Antarktiszi Osztály biológusa.

Azt is kifejtette, hogy ezek a vízi élőlények az év összes napján -1,5 °C-ban fürdenek, miközben 10 hónapig 1,5 méter vastag jégtakaró borítja a vízfelszínt, ám ennek pont az a lényege, hogy védelmet nyújt a tomboló viharokkal szemben, és egy nagyjából stabil környezetet, élőhelyet biztosít, így virágozhat a biológiai sokféleség.

Mindemellett a tudósok csak most kezdik megérteni az itteni diverzitást és összetettséget, az Ausztrál Antarktisz Program célja is pont az, hogy vizsgálja, milyen hatással van az óceáni savasodás és a növekvő széndioxid kibocsátás.

Forrás: ScienceAlert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik