Tudomány

Csodálatos világra bukkantak a déli-sarki tenger alatt

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 12. 23. 10:01

A 1,5 méteres jég alatt bőséggel akad élet.

Ausztrál tudósok kamerát rögzítettek egy ROV-ra (távirányítású jármű), és O’Brian Bay jeges vizébe merítették az Antarktisz keleti részén, közel a Casey kutatóállomáshoz. Az így készült felvételek csodaszép tengeralatti világot mutatnak, melyet az alább látható videóban bárki megtekinthet.

A cél azonban nem csupán annyi volt, hogy a robot úszkáljon egy kicsit, miközben filmez, hanem visszahozta a SeapHox pH adatrögzítőt, ami tavaly november óta mérte a sótartalmat, savasságot, oxigéntartalmat, és hőmérsékletet.

Nem csak a pingvineké a világ

Amikor az Antarktisz part menti környezetére gondolunk, akkor a pingvinek, fókák, és a bálnák ellopják a showt. Ám a mostani felvételek megmutatják, hogy ez az élőhely mennyire produktív, színes, dinamikus és sokféle, beleértve a szivacsokat, tengeri pókokat, sünöket, tengeri uborkákat, tengeri csillagokat

– mondta Glenn Johnstone, az Ausztrál Antarktiszi Osztály biológusa.

Azt is kifejtette, hogy ezek a vízi élőlények az év összes napján -1,5 °C-ban fürdenek, miközben 10 hónapig 1,5 méter vastag jégtakaró borítja a vízfelszínt, ám ennek pont az a lényege, hogy védelmet nyújt a tomboló viharokkal szemben, és egy nagyjából stabil környezetet, élőhelyet biztosít, így virágozhat a biológiai sokféleség.

Mindemellett a tudósok csak most kezdik megérteni az itteni diverzitást és összetettséget, az Ausztrál Antarktisz Program célja is pont az, hogy vizsgálja, milyen hatással van az óceáni savasodás és a növekvő széndioxid kibocsátás.

Forrás: ScienceAlert

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.