Tudomány

A mindennapi diszkrimináció alvászavarhoz vezet

A diszkrimináció stresszhez, a stressz alvásproblémákhoz, az alvásproblémák pedig komoly betegségekhez vezetnek.

Sherry Owens, a Nyugat-Virginia Egyetem kutatója és a vizsgálatban résztvevő szakember szerint a hátrányos megkülönböztetés fontos tényező a középkorú felnőttek alvási szokásainak mérésében. Owens kollégáival arra jutott, hogy a diszkrimináció és a krónikus stressz alváshiányhoz vezethet, ez pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Az eredmények összhangban vannak a korábbi kutatásokkal.

A felmérésben 441 középkorú és idősebb ember egészségét és közérzetét vizsgálták meg. A résztvevők átlagéletkora 47 év volt, az adatokat országszerte vették fel. Az alanyok harmada kisebbséginek vallotta magát, összesen 361 személyről állt rendelkezésre teljes információ.

A résztvevők egy héten keresztül viseltek egy eszközt, amely aktivitásukat figyelte. A készülék feladata az volt, hogy felmérje az emberek alvási szokásait – például azt, hogy mennyire volt hatékony a pihenésük, azaz, hogy az ágyban töltött időhöz képest pontosan mennyit aludtak. Az alanyok szubjektív értékelésen is részt vettek, ahol azt jegyezték fel, mennyi problémájuk volt az alvással.

A résztvevőket egy “mindennapi diszkriminációs skála” segítségével is rangsorolták. Ehhez azt kérdezték az alanyoktól, hogy milyen gyakran vannak negatív tapasztalataik másokkal – milyen rendszerességgel udvariatlanok, tiszteletlenek velük, milyen gyakran sértik meg őket.

A hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó adatokat végül összefésülték az objektív és a szubjektív alvásértékeléssel. A tárgyi elemzés alapján az alanyok egyharmadának, míg az alanyi szerint felüknek volt problémája a pihenéssel.

A demográfiai és egészségügyi korrekció után kiderült, hogy azok, akik magasabb pontot értek el a mindennapi diszkriminációs skálán, sokkal gyakrabban panaszkodtak kialvatlanságra.

A rendszeres hátrányos megkülönböztetéssel küzdőknél 12 százalékkal volt nagyobb az esély arra, hogy alvási problémáik vannak.

A nem fehér résztvevők átlagosan közel négyszer akkora eséllyel voltak rossz alvók, mint a nem kisebbségiek. A fehér és a nem fehér személyek pihenési zavarai közti különbségeket egyértelműen a diszkrimináció okozta.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az idősebbek és a férfiak szintén kevésbé kipihentek. A kor, a nem, a fizikai és a mentális állapot a hátrányos megkülönböztetés hatásainak csak egy kis hányadát magyarázta meg.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kisebbségek átlagosan több alvászavarral küzdenek, ez pedig növeli a súlyos betegségek kialakulásának, valamint a korai halálnak a kockázatát. Könnyen elképzelhető, hogy a diszkrimináció éppen ezért részben arra is magyarázatot ad, hogy miért van akkora eltérés az Egyesült Államok egyes etnikumainak egészségügyi helyzete közt.

Bár már korábban is felfedezték a megkülönböztetés és az alvási szokások közti összefüggéseket, Owensék elemzése az első, amely objektív és szubjektív szempontokat is figyelembe vett. Az eredményekről beszámoló tanulmányban a szakértők kifejtik, újabb vizsgálatokra lesz szükség az elméletük megerősítésére.

(Via: EurekAlert!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik