Tudomány

Az ember útjai 600 000 apró darabra vágják a természetet

Bár az úthálózat egyelőre csak a szárazföld 20 százalékát érinti, az eddig elkészült utak így is 600 000 kisebb töredékre bontják a vadont. Egy-egy ilyen sziget általában túl apró ahhoz, hogy megmaradhassanak rajta a jelentősebb állatpopulációk. Az infrastruktúrahálózat emiatt több faj fennmaradását is súlyosan fenyegeti.

A Pierre L. Ibisch, az Eberswaldei Fenntartható Fejlődés Egyetemének munkatársa által vezetett kutatás alapján az ellenőrizetlen útépítések komolyan veszélyeztetik a természetet. Az utak nem csupán a környezetszennyezés miatt jelentenek problémát, hanem az ökoszisztémák elpusztítása, valamint az állatállomány visszaszorítása miatt is.

A szakértők a vizsgálat során azt találták, hogy mára annyira sok út fut a felszínen, hogy azok 600 000 kisebb töredékekre szabdalják a tájat. Az ilyen leválasztott területeknek csupán 7 százaléka nagyobb 100 négyzetkilométernél, tehát a többségük meglehetősen kicsi.

Az adatok rámutattak, hogy az infrastruktúraépítés milyen hatásokkal szorítja vissza a vadon élő állatokat az emberek által érintett területekről.

A legnagyobb probléma az, hogy az utak sokféleképpen veszélyeztetik az élővilágot. Egyrészt súlyos problémát jelentenek maguk az építkezések, hiszen ezek során alaposan átalakítják a felszínt, rengeteg fát vágnak ki. Ez nem csupán a növényeket érinti, hanem azokat az állatokat is, amelyek korábban az érintett területeken éltek.

Aztán ott van a táj töredezetté válása, melynek súlyosságáról az új tanulmány is beszámol. Az elkészült utak elkülönítik az állatok populációit, ellehetetlenítve, hogy az élőlények táplálékot vagy párt keresve vándorolhassanak. Ha mégis elindulnak, komoly az esély arra, hogy egy jármű elé kerüljenek.

Az utak építése ugyanakkor egy jóval váratlanabb problémát is jelent: az orrvadászatét. Az infrastruktúra fejlesztése ugyanis sok esetben azokat a forrásokban gazdag erdei területeket érinti, amelyek nehezen megközelíthetőek – ez különösen a trópusi régiókban igaz. Az, hogy az új utakkal járhatóbbá válik a korábban elérhetetlen vadon, nem csak a forrásokat kereső szervezeteknek kedvez, hanem azoknak az orvvadászoknak is, akik az utakon haladva sokkal közelebb kerülhetnek az állatokhoz.

Hogy az infrastruktúra fejlődése mennyire veszélyes, azt jól bizonyítja, hogy az úthálózat terjedése nem csupán az olyan nagytestű élőlényeket fenyegeti, mint amilyen az afrikai elefánt is. Egy korábbi, amazóniai madárfajokkal foglalkozó tanulmány arra jutott, hogy a vizsgált területeken az utak számának növekedésével egyre kevesebb fajt lehetett megtalálni.

A táj utakkal történő átalakítása a biodiverzitás csökkenése mellett az érintett ökoszisztéma víz- és fényellátottságát is megváltoztatja. Az új kutatás szerint az infrastruktúra hatásai még 1 kilométerre az érintett útszakasztól is kimutathatóak voltak.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik