Tudomány

Hamis pénzzel akartuk bedönteni Franciaországot

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 12. 19. 16:00

Korábban a témában:

Hamis pénzzel elárasztani az ellenséges országot, ezzel gazdaságilag térdre kényszeríteni, de legalábbis komoly nehézségeket okozni nem új gondolat. A Sforzák már a XV. században ehhez az eszközhöz nyúltak Velence ellen, de hasonlóan jártak el a britek a forradalmi Franciaországban, majd a frissen született Egyesült Államok ellenében is.

A XX. század elején a pénzhamisítás már az állami titkosszolgálatok kedvelt eszköze volt, az első világháború után pedig tömegesen vetették be e fegyvert a kontinens több államában. Magyarország sem maradhatott ki. Esetünkben viszont az egész tragikomédiába fulladt, amiről  1925. december 19-én számolt be az MTI.

Trianonért

Az egykori közellátási miniszter, Windischgrätz Lajos herceg saját birtokán már 1922-ben megpróbált hamis ezerfrankosokat gyártani, ám nem sok sikerrel: a kőnyomott bankjegyek minősége túl gyenge volt. Ekkor kérte egy német szakértő, Arthur Schultze segítségét.

Igaz, a herceg komoly adósságokkal küzdött, a későbbi tárgyaláson motivációként a tanúvallomások alapján inkább az domborodott ki, hogy:

  • A hamisítók így akartak bosszút állni Franciaországon a trianoni országcsonkításért.
  • A csehszlovák belpolitikára akartak nyomást gyakorolni a hamis bankjegyeken keresztül.
  • A Habsburgok hazai restaurációjára készültek, ehhez kellett a pénz.

Pocsék utánzatok

Akárhogy is történt, a tökéletesített módszerrel folyó frankgyártás egy idő után már Budapesten, az Állami Térképészeti Intézet épületében folyt. Bizonyítani nem lehet, de nagyon valószínű, hogy állami szervek és a legfelsőbb politikai körök, köztük Teleki Pál és Bethlen István miniszterelnök is tudott az egészről, sőt több vezető aktívan részt is vett a szervezésben.

Az ezerfrankos bankó hamisítása számtalan nehézségbe ütközött, míg végül a Windischgrätz herceg és Gerő László őrnagy vezetésével folytatott munka révbe ért: 1925 őszére elkészült 30 ezer darab ezerfrankos. Későbbi szakértői vélemények szerint ezekből 4400 volt jó minőségű, 9000 közepes, míg a többi csapnivaló. A csoport hetekig gyűrte, taposta a bankjegyeket, hogy használtnak tűnjenek sőt, a tökéletes megtévesztés érdekében még beszereztek jó pár borítékot, amilyet a Banque de France használt levelezésre.

A döntő lépésre a hamisítók úgy szánták el magukat, hogy a Postatakarékpénztár igazgatója külön óvta őket a bankjegyek felhasználásától azok rossz minősége miatt.

Tragikomédiába fulladt

A diplomáciai menlevéllel rendelkező Jankovich Arisztid nyugalmazott huszárezredes a több bőröndnyi hamis frankkal először Hollandiába utazott. Mindössze annyit kellett tennie, hogy egy hágai bankban átadja a hamis pénzt két ott várakozómegbízottnak. De már ekkor megbukott.

Odalépett egy pénztárhoz, hogy felváltson egy ezerfrankost, de az idős úr feltehetően szórakozottságból hamis bankót adott át.

A tisztviselőnek azonnal gyanús lett, és kihívta a rendőrséget. A frankhamisítási akció tehát már az előtt kudarcba fulladt, hogy elkezdődhetett volna. A nyugalmazott huszárezredesben buzgott a kuruc virtus, diplomáciai mentességére hivatkozva marokszám tömte harisnyájába a hamis frankokat.

Az MTI 1925. december 19-én számolt be arról, hogy Hágában három magyar állampolgártól összesen 10 millió frank értékben foglaltak le hamis bankjegyeket. A nyomozás hamar fényt derített mindenre, komoly nemzetközi botrány kerekedett. Az ellenzék és az emigráció a kormány megbuktatására próbálta kihasználni a helyzetet.

Ez azonban a legkevésbé sem állt a francia kormány érdekében, időközben a magyar kabinet védelmében mozgásba lendült brit diplomácia is, így az ügy 1926 elejére kifulladt. A kúria 1926 májusában Windischgrätz Lajos herceget és a Jankovichnak futárigazolványt kiállító Nádosy Imre országos főkapitányt négy, illetve három és fél évnyi fegyházbüntetésre ítélte. A kormányzó 1928-ban kegyelemben részesítette őket, a magyar közvélemény pedig egyértelműen pozitívan ítélte meg hazafias tettüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.