Tudomány

Ne csak a sárgát, de semmilyen havat ne egyél

A címben ugyan egy klasszikus viccre utalunk, de a dolog komoly: kiderült, hogy a szép, fehér hó sem csupán lavina formájában képes kicsinálni.

Mindenki ismeri a mondást, ezért most le sem írjuk, de most az is kiderülhet bárki számára, hogy ne csupán a jellegzetes színű havat kerülje, hanem úgy egyébként is tartózkodjék a szilárd csapadék fogyasztásától. Az Environmental Science: Processes & Impats-ben megjelent cikk szerint a hó kiváló felület arra, hogy rajta a gépjárművek kipufogógázában található apró részecskék megtapadjanak, és ez akár történhet úgy is, hogy nem tapasztalunk látható elszíneződést a felületén.

A csendes gyilkos

A légszennyezés olyan, mint a Hitman játékok főszereplője, tehát mire feleszmélnénk, már halottak vagyunk, csak ez a környezeti tényező nem fojtódróttal végez velünk, hanem lassan küld a másvilágra. Annyira, hogy tavaly az ENSZ szerint 3,3 millióan haltak bele a “koszos” levegő hatásaiba, és ebből 1,4 millióan Kínában, ahol tényleg nagyon tragikus tud lenni a helyzet.

Pontosan ezért nagyon fontos tudni, hogy a légszennyező anyagokból mennyi szívódik fel, és mennyi az, amelyik valamilyen módon veszélyezteti az embereket és az állatokat. A kanadai McGill Egyetem szakemberei úgy döntöttek, pontosabban is megvizsgálják, hogy mi a helyzet a hóval, ezért egy olyan környezeti kamrát hoztak létre, mely havas körülményeket szimulál.

snow-city

Hón alj, avagy a hulla pelyhes

Keveréssel különböző hótípusokon vizsgálták a légszennyező anyagok viselkedését, és így megállapíthatták, hogy mennyi kötődik meg a hószemcséken, és mennyi megy a légkörbe olyan anyagokból, mint például a benzol, a toluol, az etil-benzol, és a xilolok. Kiderült, hogy az érintkezést követő egy órán belül drasztikusan megemelkedik a mérgező részecskék aránya, mivel beszorulnak a kis jégrészecskék közé, illetve oldott állapotban az olvadékvízbe. Mindez azt jelenti, hogy a hó egy különösen hatékony felület a kipufogógázok okozta szennyezés tekintetében. Amikor pedig elolvad, akkor a szennyezőanyagok egy része ottmarad az olvadékvízben, a maradék meg jó eséllyel bekerül a levegőbe, de ez már egy másik kutatás témája lenne. Mindenesetre ha a gyerekünk épp egy forgalmas (vagy akár bármilyen) utca szélén felhalmozott, elvileg szép fehér hóból állna neki falatozni, ne hagyjuk neki. És persze mi se tegyünk ilyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik