Budapest, 2014. november 8.
Klein György (George Klein) magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus Budapesten 2014. november 8-án. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja kapta idén a Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Tudomány

Meghalt Klein György professzor

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 12. 14. 14:02

Életének 92. évében hunyt el a magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus.

Klein György halálhíréről a Semmelweis Egyetem számolt be, amely két éve legtekintélyesebb tudományos elismerésével, a Semmelweis Budapest Award díjjal tüntette ki a neves tudóst, aki csaknem 70 éven át, feleségével, Klein Évával, a Karolinska Intézet kutatója, 1957-től professzora volt. A National Association Against Cancer támogatásával feleségével ketten alapították meg a Karolinska Daganatbiológiai Tanszékét hatvan éve.

A rákos megbetegedések vírusos keletkezésének mechanizmusáról, az onkogének és a tumor szupresszor gének szerepéről, a rákellenes immunválaszról, az utóbbi években pedig a tumorsejtek és az osztódásukat gátló (majd átalakulva később segítő) fibroblasztok kölcsönhatásáról jelentetett meg nagy hatású közleményeket.

Klein György a Magyar Tudományos Akadémia mellett öt másik akadémia tagja, tiszteletbeli tagja volt. Csaknem harminc rangos nemzetközi díjat kapott (többet feleségével megosztva). 1988-ban a Debreceni Tudományegyetem díszdoktora lett. Ezen kívül öt másik egyetem is díszdoktorává fogadta. 1957-től 35 éven át a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bizottság titkára volt.

A professzort sok szál fűzte a Semmelweis Egyetemhez. Egykor jogelődje, a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karának hallgatója volt, ahol szövettani és patológiai demonstrátorként is segítette az oktató munkát. Az egyetem számos intézetével, így a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikával, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézettel közös tudományos projektjei és közleményei jelentek meg.

Csermely Péter, az utóbbi intézet egyetemi tanára a professzort méltatva úgy fogalmazott, “egy kivételesen nagyszerű elme és lélek az örökkévalóság részévé vált”. “Klein György a mélységes kíváncsiság, a már-már természetfelettien éles logika és a jóindulat igen ritka ötvözete volt. Példa nélkül állóan intenzív figyelemmel és beleérző megértéssel tudott hallgatni másokat. Lenyűgöző tudással rendelkezett” – írta róla Csermely Péter.

Klein György a svéd Karolinska Intézet Danderyd kórházában, családja körében halt meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.