Tudomány

Bajban van a Mikulás: fogynak a rénszarvasok

Még szerencse, hogy nálunk nem a Mikulás hozza a karácsonyi ajándékokat. Egy új kutatás szerint ugyanis az éghajlatváltozás miatt egyre csökken a rénszarvasok testtömege.

A Brit Ökológiai Társaság idei találkozóján a kutatók sokkoló adatokkal álltak elő: az elmúlt bő 20 év alatt – melynek során jelentős volt a nyári és téli felmelegedés az Arktiszon – a Spitzbergák rénszarvasainak átlagos tömege drámaian csökkent.

A James Hutton Intézet, a Norvég Természetkutató Intézet, valamint a Norvég Élettudományi Egyetem ökológusai 1994-óta dolgoztak az Északi-sarkvidéken, a szarvasok populációjának felmérésével foglalkozva. A szakértők minden télen 10 hónapos borjakra “vadásztak”: elkapták az állatokat, megjelölték, majd visszaengedték azokat a természetbe. Következő évben a tudósok visszatértek a területre, befogták a korábban azonosított állatokat, majd felvették az adataikat.

A vizsgálat alapján 16 év alatt a felnőtt rénszarvasok testtömege nagyjából 12 százalékkal csökkent – az 1994-ben született példányok átlagosan 55, míg a 2010-ben születettek csupán 48 kilogrammosra nőttek kifejlett korukra.

Steve Albon, az eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint három, a klímaváltozáshoz köthető tényező miatt romlott ilyen látványosan az állatok fizikai állapota.

A Spitzbergákon egy évben 8 hónapon keresztül fedi hó a talajt, az alacsony hőmérséklet pedig jellemzően csökkenti a fű növekedését júniusban és júliusban. De mivel a nyári hőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal emelkedett, a legelők egyre termelékenyebbek, lehetővé téve a nőstény rénszarvasoknak, hogy jobban meghízzanak az ősz során, és emiatt többször legyenek vemhesek

– állapította meg a szakember.

A melegebb téllel ugyanakkor több lett az eső is. A csapadék a hóra esik, ahol megfagyva ellehetetleníti az állatok számára, hogy a hó mélyén található táplálékhoz jussanak. Emiatt a szarvasok éheznek, a nőstények sok esetben elvetélnek, vagy túl korán hozzák világra utódaikat.

Egy másik probléma, hogy az elmúlt bő 20 év alatt a rénszarvasok száma megduplázódott, ezzel pedig növekedett a verseny a táplálékért. Az egyébként is csekély élelemért folyó vetélkedés miatt kevés állat tud megfelelő mennyiségű energiához jutni.

Albon úgy gondolja, a jelenség miatt a következő évtizedekben a sarkvidéken tovább csökkenhet a rénszarvasok átlagos testtömege. A szakértő hozzátette, nem kizárható, hogy a világszerte jelentkező klímaváltozás katasztrofális kihaláshoz is vezethet.

(Via: AlphaGalileo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik