Tudomány

A legfényesebb szupernóva valójában nem is szupernóva

Kutatók egy csoportja nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be az ASASSN-15lh felfedezését. Az égitestet akkor a valaha megfigyelt legfényesebb szupernóvaként aposztrofálták. Egy új tanulmány szerint azonban a nyomok valójában nem egy szupernóvára, hanem egy szuper-masszív fekete lyuk pusztítására utalnak.

A titokzatos objektumot 10 hónapon át figyelte meg egy nemzetközi kutatócsoport. A szakértők a vizsgálat alatt felfedezték, hogy az égitest fényereje folyamatosan változik. Az a tény, hogy a csillag egy passzív galaxis magjában volt található, alátámasztotta az elképzelést, hogy nem egy szupernóvát, hanem egy csillagot széttépő szuper-masszív fekete lyukat sikerült azonosítani. Ez persze nem jelenti azt, hogy a felfedezés vesztett volna jelentőségéből.

Iair Arcavi, az új kutatás vezetője szerint az efféle jelenségeket – azaz az úgynevezett ár-apály szakadási eseményeket (azaz TDE-t) – csak az utóbbi néhány évben kezdték el megfigyelni. A szakértő úgy gondolja, az ASASSN-15lh sokban hasonlít a korábban elemezett TDE-kre, igaz, az objektum bizonyos dolgokban eltér a többi eseménytől. Eszerint az efféle jelenségek sokkal változatosabbak, mint korábban gondoltuk.

Az égitestet még januárban fedezte fel a szupernóvák kutatására specializálódott ASASSN. Azt, hogy az ASASSN-15lh TDE lett volna, azért zárták ki akkor a kutatók, mert a galaxisban található fekete lyuk olyan hatalmas, hogy az egész csillagot egyben kellett volna elnyelnie.

Néhány csillagász azonban nem értett egyet az elmélettel. A Hubble űrtávcső megfigyelései az objektumot az érintett galaxis középpontjának közelébe helyezték, ebben a régióban viszont nem fordulhatna elő ilyen erős fényű csillag.

A szakértők a Las Cumbres Csillagvizsgálót is bevetették, amely világszerte elhelyezkedő teleszkópokból áll. A rendszer bizonyos időközönként megfigyelte az objektumot, amely eleinte elhomályosodott, majd ismét kifényesedett, végül újra elhalványult. Ezek a jelek arra utaltak, hogy a titokzatos égitest nem lehet egy szupernóva, sokkal valószínűbb, hogy egy TDE.

Andy Howell, a Las Cumbres Csillagvizsgáló munkatársa szerint az egész olyan, mint egy új dinoszauruszfaj felfedezése. Most, hogy a kutatóknak megvannak a megfelelő eszközeik, valamint tudják, hogy pontosan mit is kell keresni, sokkal könnyebb lesz a hasonló jelenségek azonosítása.

A felfedezésnek köszönhetően a tudomány közelebb került a fekete lyukak és a csillaghalál folyamatának megértéséhez.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik