Tudomány

Videón a tűzlabdával játszó diákok

Ha valaki azért panaszkodna, hogy unalmasak a kémiaórák, elküldjük a videóban látható kísérletet kiötlő tanárhoz.

Emlékszem, az én időmben az általános iskolai kémiaórák csupa mólsúlyszámításról és hasonló “alkalmazott matekról” szóltak, és szinte éheztünk arra a néhány apró kísérletre, amit a pesterzsébeti suli szegényes szertára lehetővé tett. Pedig a jelek szerint nem kell hatalmas infrastruktúra egy igazán hatásos bemutatóhoz.

A YouTube-on terjedő felvételről ugyan nincs sok információ, tehát azt sem lehet tudni, hogy a feltöltő Dan Clinch-e az a tanár, aki kitalálta az itt megnézhető kísérletet, és arról sincs pontos infó, hogy mi a történések háttere. De nézzük is meg inkább, miről van szó, mert látványosnak látványos, az egyszer biztos.

A félkörben álló diákok közül az első kezében valamilyen folyadék van, a tanár ezt gyújtja meg, a srác pedig továbbadja a lángoló tűzgolyót a többieknek, akiknek a meglepődésen és némi izgatottságon kívül semmi bajuk nem lesz attól, hogy bárminemű védelem nélkül a tenyerükben hordozzák a lángokat.

A kommentek szerint mindenesetre tényleg nem veszélyes a mutatvány, legalábbis akkor, ha szakértő tanár készíti elő (épp ezért senki ne kezdjen hozzá hasonlóhoz otthon). A máshol is előforduló kísérletben a meggyújtott folyadék víz és mosószer keveréke, amelynek a felszíne lángol, de a tűz nem terjed tovább azonnal a vele érintkező felületre, ezért lehet kis ideig akár kézben is tartani. Az is esélyes, hogy a videón szereplő diákok előtte jól bevizezték a kezüket. A videó címében egyébként propán szerepel, de az is lehet, hogy itt is propán és víz keverékéről lehet szó.

Ha olvasóink közül valakinek van ötlete, pontosan mi lehet a mutatvány titka, ossza meg velünk is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik