Tudomány

Videón a tűzlabdával játszó diákok

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 12. 11. 14:01

Ha valaki azért panaszkodna, hogy unalmasak a kémiaórák, elküldjük a videóban látható kísérletet kiötlő tanárhoz.

Emlékszem, az én időmben az általános iskolai kémiaórák csupa mólsúlyszámításról és hasonló “alkalmazott matekról” szóltak, és szinte éheztünk arra a néhány apró kísérletre, amit a pesterzsébeti suli szegényes szertára lehetővé tett. Pedig a jelek szerint nem kell hatalmas infrastruktúra egy igazán hatásos bemutatóhoz.

A YouTube-on terjedő felvételről ugyan nincs sok információ, tehát azt sem lehet tudni, hogy a feltöltő Dan Clinch-e az a tanár, aki kitalálta az itt megnézhető kísérletet, és arról sincs pontos infó, hogy mi a történések háttere. De nézzük is meg inkább, miről van szó, mert látványosnak látványos, az egyszer biztos.

A félkörben álló diákok közül az első kezében valamilyen folyadék van, a tanár ezt gyújtja meg, a srác pedig továbbadja a lángoló tűzgolyót a többieknek, akiknek a meglepődésen és némi izgatottságon kívül semmi bajuk nem lesz attól, hogy bárminemű védelem nélkül a tenyerükben hordozzák a lángokat.

A kommentek szerint mindenesetre tényleg nem veszélyes a mutatvány, legalábbis akkor, ha szakértő tanár készíti elő (épp ezért senki ne kezdjen hozzá hasonlóhoz otthon). A máshol is előforduló kísérletben a meggyújtott folyadék víz és mosószer keveréke, amelynek a felszíne lángol, de a tűz nem terjed tovább azonnal a vele érintkező felületre, ezért lehet kis ideig akár kézben is tartani. Az is esélyes, hogy a videón szereplő diákok előtte jól bevizezték a kezüket. A videó címében egyébként propán szerepel, de az is lehet, hogy itt is propán és víz keverékéről lehet szó.

Ha olvasóink közül valakinek van ötlete, pontosan mi lehet a mutatvány titka, ossza meg velünk is!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.