Tudomány

Lenyűgöző videón a Föld utolsó három évtizede

Ha napról napra nézzük a dolgokat, alig érzékeljük a változást. Egy hegy ugyanott fog állni holnap, ahol tegnap állt, és a folyó is ugyanabban mederben folyik. Tegyünk azonban egy jó nagy lépést hátra: mondjuk álljunk Föld körüli pályára, majd sűrítsünk bele három évtizedet tíz másodpercbe. Aztán ne felejtsük el becsukni a tátva maradt szánkat, míg a szemünk előtt pergő képeket nézzük.

A Landsat műholdak – egészen pontosan négy darab – 1972 óta keringenek a bolygónk körül, és szakadatlanul fotózzák a felszínét, hogy megmutassák az emberiségnek, milyen megdöbbentő mértékben változtatják meg környezetüket. Tavaly óta, az Európai Űrügynökség Kopernikusz programja, illetve Sentinel-2A műholdja is segíti a Landsatok munkáját.

Az évek során, a műholdak nagy felbontású fotók millióit készítették el, amiket a NASA és az egyesült államok természettudományi ügynöksége, a USGS válogatott szét, majd rendezett sorrendbe. A munkát a Google programozói fejezték be, vagyis ők simították lenyűgöző, területenként tíz másodperces részletekből álló timelapse-klippé a fotósorozatokat.

A munka nem volt egyszerű: a Google Eatrh csapata 5,4 millió fotóból állította össze a videót, és minden egyes képpel külön kellett foglalkozniuk. Néhol a felhőket radíroztak le az égről, másutt hibás pixeleket javítgattak. Pixelekből pedig jó sok van a műholdképeken: minden egyes kockán közel 4 billió darab.

A Time magazin 2013-ban közölt először hasonló videót. Akkor Las Vegas, és Dubaj robbanásszerű fejlődésére, illetve az alaszkai Kolumbia-gleccser haldoklására fókuszáltak.

Idén igyekezetek több pozitív változást bemutatni, mint például a Panama-csatorna bővülését, ami korunk egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye. Több terület esetében, azonban nehéz egyértelműen eldönteni, hogy jó, vagy rossz irányba haladnak-e a dolgok.

A brazíliai Jirau gát például nagyon jól jött azoknak, akik egy modern villamoshálózat gyümölcseit élvezhetik, sokkal kevésbé örülnek neki a kitelepített falusiak, meg annak a 2250 kilométernyi esőerdőnek az élőlényei, ahol most kábelek futnak.f

Másutt pedig katasztrófákat, és súlyos következményeiket követhetjük nyomon. Ilyen például Fukusima, ahol a 2011-es cumani elárasztott egy atomerőművet, milliók életét sodorva veszélybe.

(Time)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik