Tudomány

23 kilométerrel kell elköltöztetni az antarktiszi kutatóállomást

Egy egész kutatóállomást 23 kilométerrel arrébb helyezni elég nagy kihívás. Különösen, ha a költöztetést az Antarktisz jegén kell végrehajtani.

Az Egyesült Királyság Halley kutatóállomása egy 150 méter vastag jégfelületen, a Brunt-jégselfen található. A világhírű antarktiszi labor komoly bajban van, mivel egy 7 kilométeres repedés húzódik a környékén, ami egyre csak terjed és terjed.

Annak ellenére, hogy első ránézésre inkább tűnik játszóháznak, semmint kutatóállomásnak, az épületegyüttesben valójában igen fontos vizsgálatok zajlanak, melyek a Föld globális légkörével, illetve az űridőjárással foglalkoznak. Az itt összegyűjtött adatokat nem csupán az Egyesült Királyság kormánya használja fel, hanem az Európai Űrügynökség is.

A Halley – vagyis egészen pontosan a Halley VI – már a helyi állomások hatodik generációs tagja – elődje, a Halley V fedezett fel először lyukat az ózonrétegen. Az első laboratóriumot a Brit Antarktiszi Programmal hozták létre, még 1956-ban.

Az épületegyüttes fel van készítve a jégen és havon történő mozgatásra, a költöztetést az állomás talapzatán lévő hatalmas hidraulikus sílécekkel oldják meg. A laboratórium áthelyezésére azonban 2012-óta nem volt példa – akkor az összeszerelési pontjától vitték át a mai helyére.

A hatalmas repedésről egy jó ideje tudnak már a kutatók, eddig azonban nem lehetett megoldani a Halley VI átköltöztetését. Az antarktiszi tél alatt ugyanis teljes a sötétség a sarkvidéken, ilyen körülmények közt pedig lehetetlen kivitelezni a mozgatást.

A 8 modulból álló labor költöztetése természetesen így, a világosban sem lesz könnyű feladat. A kutatóállomás hatalmas traktorokkal történő vontatása csak a következő szezonban fog megindulni, a laboratórium legkésőbb 2018 áprilisára fog új helyére kerülni.

Tim Stockings, a Brit Antarktiszi Program műveleti igazgatója szerint a szervezet műveleti csoportja az elmúlt évek alatt egy rendkívül részletes és jól kivitelezhető tervet dolgozott ki a Halley VI költöztetésére. A csapat most alig várja, hogy megvalósítsák az elképzelést.

Az Antarktika nagyon ellenséges környezet lehet. Minden nyári évszak nagyon rövid – nagyjából 9 hetes. És mivel a jég és az időjárás is kiszámíthatatlan, rugalmasnak kell lennünk a hozzáállásunkban

– tette hozzá a szakember.

Stockings kiemelte, nem kell félni attól, hogy a költözés alatt megszakadnának a tudományos vizsgálatok. A tervezés során a csoport egyik fő célja az volt, hogy minimalizálja a kutatások fennakadását. A mozgatási folyamatot több szakaszra bontották, az elsőben például csak a modulokat fogják áthelyezni, míg a környezeti adatokat gyűjtő eszközök a helyükön maradnak.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik