Tudomány

Fantasztikus fotók készültek a Szaturnuszról

A NASA űrszondája megkezdte szédítő körözését a gyűrűs bolygó körül, és már küldi is az út közben elkattintott fényképeket.

Az amerikai űrhivatal Cassini műholdjának küldetése szép lassan lejár, ám a végén jött el számára az igazi show, hiszen olyan körözésbe kezdett, amivel minden eddigi földi űrjárműnél közelebb kerül a Szaturnuszhoz, és ezzel elérkezik a 2004 óta tartó munkájának csúcspontjához.

Mielőtt jövő szeptemberben egy öngyilkos fejessel beleveti magát a Szaturnusz légkörébe, az eszköz több pályamódosítással körbejárja a bolygót, többször elhaladva a sarkok fölött is, nagyjából 60 fokos szögben a gyűrűhöz képest. Egyszer egy héten keresztezi az F-gyűrűt, ami azt jelenti, hogy összesen hússzor jut hozzá nagyon közel (kevesebb, mint 8000 kilométerre). De a műhold nem csupán képeket rögzít majd, hanem mintát vesz az ott található részecskékből és gázokból, ami szintén felbecsülhetetlen jelentőségű adatokhoz juttatja a Földről figyelő kutatókat.

Most pedig megjöttek az első képek, amelyek a Szaturnusz északi pólusáról készültek. A műhold nagyjából 640 000 kilométeres távolságból, majd pedig másnap 390 000 kilométerről kapta le a területet, amely leginkább színváltós, és különleges módon hatszög alakzatot képező óriásviharairól híres.

Ez a két fotó ultraviola és vörös hullámhosszon készült (forrás: NASA)
Ez a két fotó ultraviola és vörös hullámhosszon készült (forrás: NASA)
Ezeket a fotókat pedig infravörös-közeli és infravörös hullámhosszon lőtte a Cassini (forrás: NASA)
Ezeket a fotókat pedig infravörös-közeli és infravörös hullámhosszon lőtte a Cassini (forrás: NASA)

A Cassini most épp áthalad a bolygó egyik fő gyűrűjének külső szélén, és a déli félteke felé tart. Ez az első az egyenként 20 hétig tartó körök közül, amelyek egyre közelebb viszik az űrjárművet a bolygó felszínéhez. A tervek szerint folyamatosan részletesebb képek készülhetnek a gyűrűről, a bolygóról, és az azt kísérő törpeholdakról is, aztán szeptember 15-én indul a végső fejes a légkörbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik