Tudomány

Ezért ne mosd soha csapvízben a kontaktlencsét

És nem, nem csak annyi bajod lehet, hogy viszket a szemed, hanem konkrétan meg is eheti valami.

Tudjuk, a brit tudósok felütéssel kezdődő hírek általában vagy kacsák, vagy akkora lódítások, mint ide a Mars, de a most következő figyelmeztetés tényleg valódi. Egy angol mentősnek ugyanis konkrétan el kellett távolítani a szemét egy csúnya orvosi eset miatt, amely végül ahhoz vezetett, hogy a szakemberek fontos figyelmeztetést tegyenek közzé a csapvíz és a kontaktlencse találkozásának veszélyeiről.

A Cornwall-i illetőségű 59 éves mentős, Andrew Carthew 2015 júniusában fordult először orvoshoz amikor azt érezte, túl gyakran lábad könnybe a szeme. A kórházban azt mondták, átlagos fertőzésről van szó, de miután otthon próbálta a tanácsok alapján kezelni, nem javult az állapota, sőt egyre rosszabbodott.

Mire néhány héttel később Acanthamoeba keratitis-t diagnosztizáltak nála, Carthew már elviselhetetlen fájdalmat érzett:

Csak úgy tudnám leírni, mint egy fogfájás, csak épp a szememben, ami ráadásul kisugárzik a fél arcomra.

A diagnózist követően 6-8 héten át csak arra volt képes, hogy teljesen elsötétített szobában üljön, a házból csak akkor lépett ki, ha a kórházba kellett bemennie. A fertőzés végül már semmilyen kezelésre nem reagált, ezért az orvosok úgy döntöttek, az érintett szemet el kell távolítani. Bár emiatt idő előtt nyugdíjazták, Carthew másik szemén nincs jele fertőzésnek, az állapota (eltekintve az egyik szeme elvesztésétől) teljesen megjavult.

kontaktlencse-fertozes-002

A londoni Moorfields Szemklinika közleménye szerint a fenti eset is elkerülhető lett volna, ha a páciens nem csapvízben tisztította volna a kontaktlencséjét. Az Acanthamoeba keratitis csak az Egyesült Királyságban 25 000 embert érint valamilyen szinten, és nagyobb rizikófaktort jelent, ha az illető a kontaktlencsét viselve jár uszodába, vagy fürdik, zuhanyzik. A szakértők szerint

a fertőzés csak úgy kerülhető el, ha steril tisztítófolyadékot használunk a lencsékhez, és csak tiszta kézzel nyúlunk hozzájuk.

A fertőzést egyébként egy parazitikus amőba okozza, amely egészen konkrétan megeszi a szem szaruhártyáját, és ezzel látási zavarokat, vagy akár teljes vakságot is okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik