Tudomány

Egy órán keresztül nyomják a szexet a medveállatkák, a hímnek többszörös „orgazmusa” van

Biztosan hallottál már a Föld legvagányabb élőlényeiről, a medveállatkákról, más néven a tardigradákról. Ha mégsem pár szóban összefoglaljuk, mit érdemes róluk tudni.

Mikroszkopikus méretűek, nyolc lábuk van, általában vízben élnek és gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Kibírják a -273 fokos hideget, de vígan lubickolnak a forráspont fölött lobogó vízben. Évekig elvannak víz, és élelem nélkül, de a világűr vákuumja, vagy a kozmikus sugárzás sem tesz kárt bennük.

Nem csoda, hogy a kutatók szeretnének minél többet megtudni a tardigradákról. Bár lassan 245 éve tanulmányozzák őket, és közel 1200 fajukat azonosították már, eddig szinte semmit sem lehetett tudni a medveállatkák szexuális életéről. A németországi Görlitz Természettudományi Múzeum kutatói döntöttek úgy, hogy véget vetnek ennek a tarthatatlan állatoknak.

Az úttörő kutatásban a tudósok kiválasztottak 30 medveállatkapárt, és első lépésként különválasztották a nőstényeket és a hímeket. Ez már önmagában hatalmas feladat, az aprócska állatokon ugyanis, csak még apróbb jelek utalnak a nemükre. A pároztatás ehhez képest már gyerekjáték volt, csak ki kellett várni, amíg a nőstényekben peték termelődnek, majd összeereszteni őket a hímekkel.

A hímek gyakorlatilag azonnal megérezték, hogy eljött a párzás ideje, és elkezdtek a nőstény felé úszni, hogy megtermékenyítsék a petéiket. A hímek csak abban a ritka esetben maradtak érdektelenek, ha a nőstények elkezdték megkötni a petéiket.

A lényeg, hogy a német laborban felvették a világtörténelem első medveállatkapornóját. Így néz ki.

A gyakorlatlan szem nehezen igazodik el a látványon, úgyhogy a kutatók lerajzolták, és le is írták, hogy mi történik.

Kép: Görlitz múzeum
Kép: Görlitz múzeum

A hím (ő látható a rajzon alul) összegömbölyödik a nőstény feje körül, és három lábával megkapaszkodik. A nőstény a nyúlványszerű, szívó szájszervével erre stimulálni kezdi a hímet, mire az elárasztja a spermájával a nőstény testét, hogy megtermékenyítse a petéket (a három ovális formát, amik a rajzon, a nőstény hátán látszanak).

A tudósok szerint a legmeglepőbb, hogy a párzási folyamat nagyjából egy órán át tart, ami alatt a hím többször juttat spermát a nőstény testébe. Még egy dolog, amiben a medveállatka az összes többi élőlényt kenterbe veri.

(Vox)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik