Tudomány

Annyit építünk és gyártunk, hogy belefullad a Föld

24.hu
24.hu

2016. 12. 06. 10:34

Nem kérdéses, hogy az évezredek során az emberiség jelentős tömegű tárgyat halmozott fel a bolygón, mégsem szoktunk elgondolkodni rajta, hogy pontosan mennyit. Egy új tanulmány azonban rámutat: érdemes foglalkozni a kérdéssel.
Korábban a témában:

És hogy mégis mekkora tömeggel nehezítjük meg a Föld működését? Nos, az új, a Leicesteri Egyetem kutatói által írt tanulmány szerint minden ember alkotta tárgyat, így az infrastruktúrát, az épületeket, a járműveket, a gépeket, a technológiai fejlesztéseket, az egyszerű használati tárgyakat, de még a szemetet is figyelembe véve nagyjából 30 trillió tonnával.

Ezek a tárgyak együtt alkotják a Föld technoszféráját, melynek maga az ember és az emberi szervezet is a része. A kutatók szerint ha ennek a bizonyos technoszférának az elemeit egyenletesen elosztanánk a bolygó felszínén, minden egyes négyzetméterre 50 kilogramm tömegű ember alkotta tárgy jutna.

Jan Zalasiewicz, az egyetem paleobiogeográfusa és a tanulmány társszerzője szerint ez a rendszer saját dinamikával és energiaáramlással rendelkezik. A szakértő idén már jelentetett meg egy tanulmányt az ember környezetre gyakorolt káros hatásáról, akkor a műanyagtermelés problémáját mutatta be.

A technoszféra egy viszonylag újonnan leírt földtörténeti korhoz, az antropocénhoz kapcsolódó fogalom. Az 1980-as években megjelent kifejezés azt a korszakot jelöli, melyben az emberi tevékenység jelentős hatást fejt ki a Földre. Hogy az antropocén pontosan mikor kezdődött, arról megoszlanak a vélemények – egyesek az ipari forradalom megindulásához, míg mások a földművelés feltalálásához kötik.

A bolygó bioszférája – azaz a kőzetburok, a vízburok és a levegőburok azon része, amelyben a biológiai folyamatok zajlanak – képes a megújulásra. Ezzel szemben a technoszféra nem túl hatékony a maga által termelt hulladék újrahasznosításában. A rendszerben keletkező elhasznált anyagok ugyanis ritkán épülnek be az újabb tárgyakba, hanem rendszeresen a szeméttelepeken kötnek ki – egyre több és több helyet foglalva el. Az ember által kialakított szféra iszonyatos sebességgel fejlődik, és rossz kimondani, de valósággal élősködik a Föld bioszféráján.

Zalasiewicz szerint földtörténeti szempontból hiába fiatal a technoszféra, gyors terjeszkedése miatt már most komolyan otthagyta a nyomát bolygónkon.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.