Tudomány

Megvan, hogy lehet visszahozni az elveszettnek hitt emlékeket

Van módja annak, hogy felélesszék a rövid távú memóriában tárolt emlékeket.

Kicsit elcsépelt minden felfedezést forradalminak titulálni, de most tényleg valami nagyon fontos dologról van szó. A rövid távú memória zavaraival élők életét el sem tudjuk képzelni: azt a helyzetet, amikor az ember nem emlékszik rá, hol parkolt az autójával, kivel beszélt 5 perccel ezelőtt a telefonon, és hogy mit keres éppen a város bizonyos pontján.

Az agy működését a kutatók, sokáig úgy képzelték el, hogy a neuronok állandó működésben, mozgásban vannak, amivel biztosított a memória készenléti állapota.

Új kutatások azonban azt derítették ki, hogy az agy képes bizonyos emlékeket alvó állapotba küldeni, amit csak akkor hív elő, ha éppen szükség van rájuk. Ez egy teljesen új perspektívába helyezi a memóriakezelést, és segítheti a kognitív problémákkal küzdő betegek kezelését.

Az agy nem hagyja magát

Ahogy minden tisztességes tudományos eredmény esetében, itt is egy kísérlettel támasztották alá a fentieket. A Notre Dame Egyetem neurológusai egy csoport résztvevőinek különböző megjegyzendő képeket mutattak (egy arccal, vagy szóval ellátva), amelyek közül egyet elláttak a „fontos megjegyezni” címkével.

A képek felvillanásával egy időben mérték az agyi aktivitásukat is, amivel kialakult egy térkép. Ez azt rajzolta ki, hogy a fontosként megjelölt kép az elterelő hatású képek felvillanásával párhuzamosan szinte teljesen eltűnt a színről, azaz úgy tűnt, mintha az alanyok elfelejtették volna.

Ekkor kismértékű elektromágneses impulzust alkalmaztak, amivel az elfeledettnek hitt információt, azaz emléket azonnal vissza tudták hozni aktív állapotba. Ez azt jelenti, hogy az agy képes átmeneti időre alvó állapotba tenni bizonyos hatásokat, amit egy megfelelő módszerrel reaktiválni lehet.

A kutatás megállapította, hogy rövid távú memória sokkal rétegzettebb és dinamikusabb, mint azt eddig hitték, és az egy képes „pihentetni” magát, amikor éppen arra van szükség. Ezek a megállapítások újabb lépéssel közelebb vitték a tudósokat azt ember legbonyolultabb szervének megértéséhez, és várhatóan hatással lesz a memóriazavarok kezelésének hatékonyságára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik