Tudomány

Idén nagyon bántottuk a Föld egyik legszebb helyét

24.hu
24.hu

2016. 12. 04. 14:00

A Nagy-korallzátony csodálatos hely, de ha így folytatjuk, hamarosan elfelejthetjük a létezését.

Immár hivatalos, hogy a Nagy-korallzátony elképesztő károkat szenvedett el idén, mégpedig (nocsak, nocsak) a klímaváltozásnak köszönhetően. Az IFLScience írása szerint nagyon oda kellene figyelni, hogy mi történik a 2300 kilométer hosszú természeti csodával, mert ha minden marad a mostaniban, akkor az űrből is látható korallzátonynak hamarosan vége.
A zátony északi részének mintegy 67 százaléka pusztult el, köszönhetően annak a hőmérsékleti stressznek, amit a tenger hőmérsékletének 1 °C-os emelkedése okozott.

A Nagy korallzátony színét a zooxanthelláknak köszönheti, melyek egyrészt nitrogént biztosítanak a fotoszintézishez, másrészt védelmi szerepet is ellátnak. A víz melegedése miatt az élő korall ezeket az algákat kilöki magából, és így csupán a fehér színű mészváz marad, ami visszafordítható folyamat, ám ha így marad a víz hőmérséklete, akkor a pusztulás folyamatos, és nem lesz visszaút.

A legnagyobb veszteség 2016-ban az északi területeken történt, ami a legérintetlenebb része a Nagy-korallzátonynak, mely viszonylag jól megúszta a hasonló eseményeket 1998-ban és 2002-ben, ám most nagyon súlyosan érintette

– mondta Terry Hughes, az Ausztrál Kutatási Központ professzora. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy középen és délen valamivel jobb a helyzet, mert előbbinél 6 százalékos, míg utóbbinál 1 százalékos a pusztulás. Ugyanakkor túl sok örömködésre nincs ok, mert a regeneráció 10-15 évet venne igénybe még úgy is, hogy mostantól nem lesznek rosszabbak a körülmények.

Mivel a globális felmelegedés vélhetően nem fog egyik napról a másikra megszűnni, így továbbra is a fehéredés prognosztizálható, így a zátony pusztulásáért egyértelműen a klímaváltozás, vagyis az ember a felelős. Fontos azt is hozzátenni, hogy a Nagy Korallzátony (és az óceánok további korall-képződményei) nem csak az élővilág szépségének megőrzői, hanem fontos szerepet töltenek be például a víz természetes szűrésében és tisztításában is, és a kutatók szerint a pusztulása nagyon komoly következményekkel járhat akár a teljes Földi vízfelület egészsége szempontjából is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.