Tudomány

A vallás ugyanazt teszi az aggyal, mint a drog

Az agykutatók rájöttek, miért keresik egyesek annyira a megvilágosodás pillanatait. Ezek után érthető is a dolog.

A tudomány és a vallás végre megtalálták a közös nevezőt, ez pedig nem más, mint az agy. Mindez leginkább annak köszönhető, hogy egy új kutatás rendkívül érdekes dolgokra mutat rá a vallás kapcsán, amit eddig talán senki (főleg egy mélyen vallásos ember) nem gondolt volna. Különféle agyi és idegi kutatások és vizsgálatok összessége ugyanis azt mutatta ki, hogy
amikor “lelki megvilágosodást”, intenzív vallásos élményt élünk át, akkor ugyanazok az agyi “áramkörök” aktiválódnak, mint amikor szerelmesek leszünk, szexelünk egy jót, zenét hallgatunk, vagy épp kábítószert fogyasztunk.

Ahhoz, hogy megértsük, miként befolyásolja a hit a neurológiai aktivitásunkat, a kutatók éltek a funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) lehetőségével, amit 19 hithű mormon agyának vizsgálatára vetettek be. Az alanyok mindegyike egykor misszionárius szolgálatot teljesített, a vizsgálatok közben pedig lelkigyakorlatokat végeztek, beleértve a Mormonok Könyve olvasását, és különböző tematikus videók megtekintését.

A vallásos élmény talán az egyik leginkább meghatározó abban, hogy az emberek miként hoznak döntéseket, melyek aztán mindannyiunk életét befolyásolják, akár jól, akár rosszul. Megérteni, hogy ilyenkor mi zajlik az agyban, hozzájárul ahhoz, hogy értsük ezeket a döntéseket

– mondta a tanulmány társszerzője, Jeff Anderson egy nyilatkozatban. A kísérlet során a résztvevőket rendszeresen megkérdezték arról, hogy miként tudnák leírni az érzéseiket, és minden esetben leginkább a békével azonosították, ami eltöltötte őket. Továbbá arra kérték őket, hogy nyomjanak meg egy gombot, amikor úgy érzik, hogy éppen a spirituális csúcson vannak, és legközelebb gondolják magukat Istenhez.

Szex, fagyi rock and roll

A Social Neuroscience nevű folyóiratban a kutatók azt írják, hogy ezeknél a csúcspontoknál a nucleus accumbens aktiválása a jellemző, ami tulajdonképpen a jutalmazó szekciót jelenti, és itt képződnek azok a csodás érzések, amik a szexhez, a zenéhez, a finom ételekhez, és a droghoz kapcsolódnak.

A tanulmány szerzői megállapították azt is, hogy a vallásos élmények közben a mediális prefrontális kéreg is aktiválódik, ami a komolyabb kognitív funkciókban játszik szerepet, mint amilyen az érvelés. Ez arra utal, hogy a vallásos tapasztalatok részben tudatos ítéletek eredménye, ami azt jelenti, hogy az emberek a hitük által sugallt vagy tanított dolgokat logikus igazságként fogják fel és beépítik ezeket saját tudatos döntéseikbe.

Ugyanakkor még a tanulmány szerzői is óva intenek attól, hogy mindebből messzemenő következtetéseket vonjon le bárki, hiszen mindezek nagyban függnek az adott egyéntől és kultúrától, ezért valószínűleg széleskörű neurológiai okai és következményei vannak.

Forrás: 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik