Tudomány

Van, ahol már a tehénfingot is szabályozzák

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 12. 01. 11:31

A kaliforniai bölcsesség szerint ugyanis minél több a tehén, annál jobban melegszik a Föld. És ez nem vicc.

Szó szerint elhangzott már egy magyar faluban, hogy “nem kell ez a nagy hűhó, mert csak a városi népek csinálják ezt az egész globális felmelegedés dolgot”. A felvetést előterjesztő illető valószínűleg arra gondolt, hogy a klímaváltozásért nagyrészt felelős üvegházhatást olyan források táplálják, mint az autók kipufogógáza, az ipari létesítmények füstje, valamint a “városi népek” dezodoraiból kiáramló hajtógázok.

Most szívesen emberünk orra alá dörgölném ezt a cikket, és igen, az orr alá dörgölés még helytálló is, ugyanis Kaliforniában a klíma fontos ellenségének neveztek egy igazán nem városi dolgot, és Jerry Brown, az állam kormányzója törvényi alapokon szabályozza is a kérdést.

Konkrétan a tehénfingban, bocibüfiben és a bikakakiban megtalálható metánról van szó.

Most persze joggal kérdezhetné bárki, hogy a milliárdnyi autó vagy az ordítva füstölgő gyárak terméséhez képest hol van az a pár kósza tehénpuki, pedig tényleg elég durva a helyzet. Egyrészt a jámbor állatok metánt eregetnek, ami sokkal jobban erősíti az üvegházhatást, mint az ipar és közlekedés által kibocsátott széndioxid. Másrészt tessék szépen belegondolni, hány szarvasmarhát tartanak folyamatosan a világon (és ezek jó része egy helyre zsúfolva, telepeken él, ott tehát kifejezetten sűrű a metántermelés). Van például olyan videó, ami… nos, csattanós példa a dologra, evés közben senki ne kezdjen bele.

A kaliforniai szabályozás konkrétan metánkibocsátási limitet ír elő a szarvasmarhatartók számára, akik büntetésekre számíthatnak, ha ezt túllépik. Persze azért nem csak üt, de oszt is a kormányzó keze, ugyanis 50 millió dollárnyi közpénzre lehet pályázni azoknak, akik szeretnének elszívó berendezéseket és a metánt közömbösítő megoldásokat telepíteni a farmokra.

Persze az Egyesült Államok legnagyobb tejtermelőjének számító Kalifornia gazdái most erősen háborognak, egyesek azzal is fenyegetőznek, hogy telepeiket más államokba költöztetik. Ők ugyanis csak a saját megélhetésükkel törődnek, a globális felmelegedés veszélyeiről pedig… nos, fingjuk sincs.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.