Tudomány

Van, ahol már a tehénfingot is szabályozzák

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 12. 01. 11:31

A kaliforniai bölcsesség szerint ugyanis minél több a tehén, annál jobban melegszik a Föld. És ez nem vicc.

Szó szerint elhangzott már egy magyar faluban, hogy “nem kell ez a nagy hűhó, mert csak a városi népek csinálják ezt az egész globális felmelegedés dolgot”. A felvetést előterjesztő illető valószínűleg arra gondolt, hogy a klímaváltozásért nagyrészt felelős üvegházhatást olyan források táplálják, mint az autók kipufogógáza, az ipari létesítmények füstje, valamint a “városi népek” dezodoraiból kiáramló hajtógázok.

Most szívesen emberünk orra alá dörgölném ezt a cikket, és igen, az orr alá dörgölés még helytálló is, ugyanis Kaliforniában a klíma fontos ellenségének neveztek egy igazán nem városi dolgot, és Jerry Brown, az állam kormányzója törvényi alapokon szabályozza is a kérdést.

Konkrétan a tehénfingban, bocibüfiben és a bikakakiban megtalálható metánról van szó.

Most persze joggal kérdezhetné bárki, hogy a milliárdnyi autó vagy az ordítva füstölgő gyárak terméséhez képest hol van az a pár kósza tehénpuki, pedig tényleg elég durva a helyzet. Egyrészt a jámbor állatok metánt eregetnek, ami sokkal jobban erősíti az üvegházhatást, mint az ipar és közlekedés által kibocsátott széndioxid. Másrészt tessék szépen belegondolni, hány szarvasmarhát tartanak folyamatosan a világon (és ezek jó része egy helyre zsúfolva, telepeken él, ott tehát kifejezetten sűrű a metántermelés). Van például olyan videó, ami… nos, csattanós példa a dologra, evés közben senki ne kezdjen bele.

A kaliforniai szabályozás konkrétan metánkibocsátási limitet ír elő a szarvasmarhatartók számára, akik büntetésekre számíthatnak, ha ezt túllépik. Persze azért nem csak üt, de oszt is a kormányzó keze, ugyanis 50 millió dollárnyi közpénzre lehet pályázni azoknak, akik szeretnének elszívó berendezéseket és a metánt közömbösítő megoldásokat telepíteni a farmokra.

Persze az Egyesült Államok legnagyobb tejtermelőjének számító Kalifornia gazdái most erősen háborognak, egyesek azzal is fenyegetőznek, hogy telepeiket más államokba költöztetik. Ők ugyanis csak a saját megélhetésükkel törődnek, a globális felmelegedés veszélyeiről pedig… nos, fingjuk sincs.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.