Tudomány

Szédítő körözésbe kezdett a Cassini űrszonda

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 12. 01. 09:35

A NASA űrszondája öngyilkosságra készül, de előtte még rengeteg a dolga.

A NASA Cassini műholdja az élettartama végéhez közeledik, ám a végén jön el számára az igazi show, hiszen olyan körözésbe kezdett, amivel minden eddigi földi űrjárműnél közelebb kerül a Szaturnuszhoz, és ezzel elérkezik a 2004 óta tartó munkájának csúcspontjához.

A misszió már eddig is csodálatos eredményeket ért el, hiszen megmutatta az Enceladus gejzírjeit, és a Titán folyékonyan áramló metánját, de a sor egész hosszasan folytatódhatna. Természetesen a NASA annak örülne, ha a Cassini még évtizedekig működne, de sajnos erre nincs lehetőség, és könyörtelenül közeledik a végnapjaihoz,
jövő szeptemberben pedig egy öngyilkos fejessel beleveti magát a Szaturnusz légkörébe.

Mától egészen április 22-ig a bolygó sarkpontjai alatt és felett fog elhaladni, nagyjából 60 fokos szögben a gyűrűhöz képest, illetve egyszer egy héten keresztezi az F-gyűrűt, ami azt jelenti, hogy összesen hússzor jut hozzá nagyon közel (kevesebb, mint 8000 kilométerre). De a műhold nem csupán képeket rögzít majd, hanem mintát vesz az ott található részecskékből és gázokból, ami szintén felbecsülhetetlen jelentőségű adatokhoz juttatja a Földről figyelő kutatókat.

A gyűrűk ura

A bolygó gyűrűrendszere 1600 kilométer széles, ugyanakkor mindössze bő 3 kilométer vastag, amit úgy lehetne szemléltetni, hogyha a kezünkben tartanánk egy méretarányos játékmodellt, a gyűrűk vastagsága százszor vékonyabb lenne, mint egy papírlap. A Cassini nagyfelbontású képeivel egyetlen pixelen mindössze 1 kilométer lesz látható, ami már kifejezetten jó eredmény.
Sőt, a következő 20 hétben arra is lehetősége lesz, hogy az eddigi legjobb fotókat készítsen négy apró szaturnuszi holdról, vagyis a Pandóráról, az Atlaszról, a Pánról és a Daphnisról.

Mindegyik hold csupán néhány kilométer átmérőjű, és túl kicsik ahhoz, hogy gömb alakúra formálódjanak a saját gravitációjukban, mindazonáltal fontos szerepet játszanak abban, hogy megismerjük a gyűrűk képződését.

Az öngyilkos ugrás

A gyűrűk kerülgetése után a Cassini programja egyre akciódúsabb lesz, és áprilisban megkezdődik a “Grand Finale”, a hattyúdal, mikor is a bolygó felhői felett 1600 kilométerrel elérkezik az önpusztító fejes ideje, szeptember 15-én pedig a műhold belemerül a a Szaturnusz légkörébe. Ezt követően a szorgos űrmunkás darabjaira esik, melyek elégnek, molekulái pedig messzire szétszóródnak a sajátos légkörben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.