Tudomány

Lezuhanhatott az oroszok űrhajója

Progressz teherűrhajó (Array)
Progressz teherűrhajó (Array)

A földi irányító központ elveszítette a kapcsolatot a csütörtökön felbocsátott, legénység nélküli orosz Progressz MSZ-4 teherszállító űrhajóval, amely valószínűleg nem fogja tudni elérni a Nemzetközi Űrállomást – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel egy meg nem nevezett forrás az orosz űrkutatási hivataltól.

Minden valószínűség szerint a legrosszabb forgatókönyv fog bekövetkezni, és a hajót elveszítjük

– mondta a forrás. Szerinte a Progressz űrhajó, amelynek indítását követően technikai problémák léptek fel, a hordozórakéta harmadik fokozatának begyújtásakor már le is zuhanhatott Kína vagy a Csendes-óceán térségében.

Az illetékes szerint a probléma azt megelőzően lépett fel, hogy a Progressz levált volna a hordozórakétáról.

Ha 150 másodperccel a leválás előtt következik be ilyesmi, nem is lehet másra számítani. Valószínű, hogy elvesztettük. Még ha sikerült is leválnia …süllyedni kezdett és eléghetett a légkörben

– tette hozzá.

A szállító űrhajót helyi idő szerint csütörtök reggel 8 óra 51 perckor indították a kazahsztáni Bajkonurból, szombaton kellett volna csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz korábbi tájékoztatása szerint az indítást követően 383 másodperccel elvesztették a kapcsolatot az űreszközzel. Vizsgálják a meghibásodás okát.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő adásban jelentette, hogy az űrhajó navigációs antennáit ki tudta bontani, de azt már nem tudták megerősíteni, hogy kinyíltak-e a napelemtáblák is.

A teherűrhajó 2,5 tonna üzemanyagot, vizet, élelmet és más rakományt szállított. A Progressz űrhajók már négy évtizede szolgálatban vannak, legkorszerűbb típusaikat már teljesen digitalizált rendszerekkel és tökéletesített dokkoló rendszerrel látták el.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia kozmonauták tartózkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik