Tudomány

Furcsa zajokat hallott a világűrben a kínai asztronauta

Egy kínai asztronauta arról számolt be, hogy küldetése során különös, kopogásszerű hangokat hallott. Hogy mi okozhatta a jelenséget, még nem tisztázott.

A történetet Jang Li-vej mesélte el, aki 2003. október 15-én lett az első kínai, aki eljutott a világűrbe. Az eredetileg vadászpilótaként dolgozó Li-vej nagyjából 21 és fél órás küldetése során több mint 330 kilométeres magasságba jutott, végül Belső-Mongólia területén landolt. A misszióval az Egyesült Államok és Oroszország – egészen pontosan a Szovjetunió – után Kína lett a harmadik olyan ország, amely önállóan küldött asztronautát a világűrbe.

Li-vej a közelmúltban azonban egy eddig ismeretlen részletet árult el rövid küldetéséről. Az asztronauta a Kínai Központi Televíziónak mesélt arról, hogy missziója alatt különös, kopogásszerű hangokat hallott. Li-vej úgy emlékezett vissza, hogy a szokatlan zajok időként voltak hallhatóak az űrjárműben.

Az asztronauta szerint úgy tűnt, a zaj se nem belülről, se nem kívülről fakadt. Maga a hang olyan volt, mintha valaki a jármű testén kopogtatna, éppen úgy, ahogy egy fakalapáccsal ütnek rá egy fémvödörre. Li-vej hozzátette, a furcsa zaj meglehetősen nyugtalanította, ki is nézett az ablakon, de nem sikerült megtalálnia a hang forrását. Érdekes, hogy hasonló esetet írt le a Sencsou-6 és 7 legénysége is 2005-ben, illetve 2008-ban.

Arról, hogy mi is hozhatta létre a kopogást, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az űrszeméttel való ütközés okozta a zajt, igaz, erre viszonylag kicsi a valószínűség. Ennél valamivel elképzelhetőbb, hogy a hangot az eredményezte, hogy a különböző hőmérsékletű régiókon keresztülhaladva hol kitágult, hol összehúzódott az űrhajó.

Nem Li-vejé volt az első eset, hogy űrhajósok megmagyarázhatatlan zajokat hallottak volna az űrben. Az 1969 májusában a Holdat megközelítő Apollo-10 legénysége is érzékelt egy különös, sípoló hangot az űrhajó útja során. Az akkor leírt zaj rádió interferenciának tűnt.

A kínai misszión jelentkező furcsaságra eddig nincs egyértelmű magyarázat, ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Mivel a későbbi Sencsou-küldetések során is érzékeltek hasonló zajokat, ezért elég valószínű, hogy azok okozóját a gépek tervrajzainál kell keresni.

Bár a hangok valószínűleg igen nyugtalanítóak voltak, végül mind a három kínai űrrepülés sikerrel zárult, a Sencsou-űrhajók az elvárásnak megfelelően teljesítettek.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik